Ścięgno Achillesa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mam problem ze ścięgnami achillesa od ok. miesiąca. Lekarz w rehasporcie stwierdził zapaleni ścięgna achillesa i jeśli się nie mylę zapalenie ścięgna podeszchwowego. Zalecił fizjoterapeutę, dostałem ćwiczenia rozciągające które od ok. 3 tygodni wykonuję. Robię też zimne obkłady. Byłe też raz na fali uderzeniowej, w środę mam kolejną wizytę na fali. Mam też kupione podpiętki. W ciągu tego miesiąca się oszczędzałem, tylko raz tydzień temu ćwiczyłem na w-fie (mam 14 lat). Lecz po w-fie się pogorszyło. W razie co uprawiam piłkę nożną. Wiecie czym może być to spowodowane, dodam, że przez ostatni rok urosłem ok. 10cm i po treningach nie było odpowiedniego rozciągania. I ile jeszcze będzie trwać moja przerwa od treningów? Nie ukrywam że zależy mi na jak najszybszym powrocie do treningów, i do sezonu, który zaczął się w ten weekend.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie powinieneś żadnych sportów uprawiać od miesiąca... I wykonywać to co zalecił lekarz. Rehabilitacja Achillesa trwa miesiące. Ale im szybciej zacznie się go leczyć, tym tych miesięcy mniej. Lepiej chyba nie grać w piłkę 3 miesiące, jak trzy lata lub wcale... W sieci jest o rehabilitacji rozcięgna i Achillesa sporo.