Wzmacnianie łydki - co polecacie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
krakow2000
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z łydkami miałem już małe problemy (za mało wyćwiczone). No więc dzisiaj postanowiłem zmienić trasę biegania na... inną... pod/z górki praktycznie bez prostych (zbieg, podbieg, zbieg, podbieg po asfalcie) i przy największej górce odczułem łydki... tak jak by się rozpaliły i się paliły :) . Trochu je rozciągałem podczas biegania (wspinanie na palce, krawężnik i naciskanie) ale to chwilowe tylko. Pod koniec biegania tak na odcinku 300-400m mam prostą (prosta jak prosta, bez wzniesień... no może takie minimalne jak to w drogach osiedlowych) i praktycznie przestały boleć. No ale coś sądzę iż jutro będzie to samo :). W domu od 3-4 dni ćwiczę (tak to nazwijmy) wspinanie na palcach co powoduje napięcie łydek, wytrzymuję tak 10-15s i 3 takie powtórzenia.
Może wy znacie jakieś jeszcze inne sposoby jak wzmocnić te łydki bo ewidentnie nie są nastawione na bieganie pod górkę. Na prostych to i mogę biec 8km i nic a tu ledwo 4 z haczykiem (chociaż endomondo pokazywał więcej ale jemu nie ufam już).
PKO
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra jest power joga, w ogole wszelkie cwiczenia jogi silowe, zwlaszcza wszystkie wojowniki. Nie dosc, ze sa to cwiczenia bardzo silowe, wbrew powszechnemu mniemaniu sugerujacemu, ze joga=rozciaganie, ale tez robi sie je boso wiec przy okazji wzmacniaja miesnie stop i sciegna kostki. Ja bardzo polecam, poszukaj filmikow na yutubie, ostatnio tez rzucalam na moim fb run tequila jakies filmiki, chociaz tebyly bardziej balance. jak nie to, to Ci pozostaja jakies standarty silowniowe typu przysiady , wspiecia etc.
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ