Choroba Osgooda-Schlattera

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
res
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, ok 2 lata temu chorowałem na chorobę Osgooda-Schlattera (miałem 14 lat). Przez prawie rok nie ćwiczyłem na wf. Po tym czasie ból ustąpił i wróciłem do ćwiczeń. Przez 1.5 roku nie było problemu aż do wczorajszego wf. Graliśmy przez 2 godziny w piłkę na boisku (orlik) i wieczorem zauważyłem że ból powrócił. Myślałem że przez noc ból przejdzie albo przynajmniej osłabnie ale niestety nic z tego. Ciekawe jest też to, że w pierwszym półroczu często graliśmy w piłkę i nie było żadnych problemów. Co powinienem zrobić?

EDIT Po ponad 200 zgięciach i wyprostach kolana w leżeniu ból zmniejszył się o połowę a gdy jeszcze schłodziłem kolano przez minutę ból przeszedł prawie całkowicie, pytanie tylko na ile...

EDIT 2 po godzinie ból powrócił....
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest to samo co "kolano skoczka", "tendinopatia" lub entezopatia więzadła rzepki. Tylko, że u chłopców nazywa się właśnie to chorobą Osgooda-Schlattera ;) O tym powinieneś poczytać w sieci. Klasyczne ćwiczenie to skośna platforma 30* i ćwiczenie na niej 2x dziennie przez wiele miesięcy. Ile? To cechy osobnicze i u każdego będzie inaczej.
Jeśli wklepiesz w wyszukiwarkę takie coś - osw olsztyn kolano skoczka - to wyskoczy ci link do pliku w pdf "Protokół rehabilitacyjny w przypadku kolano skoczka". Trzeba to sobie przeanalizować. Oczywiście zwróć uwagę, że to dla siatkarza, człowieka zaprawionego w bojach. Ty jesteś na pewno za młody żeby ten program realizować. Trzeba zrozumieć sens i stosować ćwiczenia najpierw "na sucho" a później stopniowo dokładać obciążenia i inne ćwiczenia. Najważniejszy jest przysiad jednonóż na platformie skośnej o nachyleniu 30 stopni. To kluczowe ćwiczenie rozciągające więzadło (zrywające złe i budujące nowe dobre włókna) i wzmacniające mięśnie uda. Oczywiście chłodzenie też jest wskazane. Smarowanie maściami przeciwzapalnymi. Jeśli jakiś lekarz powie, że trzeba zaprzestać ruchu, to mu nie wierz! Oczywiście na WF nie można hasać, ale z czasem spokojne przebieżki to tak, do granicy bólu. Jeśli ból już minie to dalej ćwicz jeszcze parę miesięcy na tej platformie. Zamiast platformy można użyć jakiejś twardej deski odpowiednio ułożonej na czymś, aby stworzyła te 30 stopni mniej więcej. Sprawa jest do wyrehabilitowania, ale nie wiem czy jako młoda osoba "bez bata" nad głową dasz sobie z tym radę. Chodzi o cierpliwość ;)

Ćwiczenia na leżąco to żadne ćwiczenia :hej:
res
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź :). Chłodziłem jeszcze kilka razy kolano i ból zmniejszył się o ponad połowę. Jutro znowu mam wf i najprawdopodobniej będzie piłka. Czy jeśli przestanie boleć całkowicie to ćwiczyć, czy dać sobie spokój?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopie. Ja piszę o wielomiesięcznych ćwiczeniach, a ty o krótkotrwałym uśmierzeniu bólu ;) Może faktycznie boli cię z innego powodu. Ale po O-S bardzo często są problemy o których wyżej napisałem. Pamiętaj że lodem, czy lekami przeciwbólowymi nie leczysz, a jedynie oszukujesz umysł, że bólu nie ma. A to nie prawda...
Zrobisz co będzie chciał. Ja już się wypisałem w temacie. Reszta to Twoje decyzje i działania i nogi.

Dodam
Bólu nie leczy się! Jest nieuleczalny ;) Ból jest jedynie i aż informacją dla mózgu o jakimś stanie chorobowym organizmu lub jego części. Gdyby "go" nie było nie wiedziałbyś Ty (inni też), że jesteś chory lub masz jakąś dolegliwość. Ból jest sprawą wtórną jakiejś choroby.
Leczą leki np. przeciwzapalne. W lekach takich są również leki mające działanie przeciwbólowe. Ale nie po to żeby ten ból leczyć, ale po to żeby nie cierpieć z bólu. Kiedyś nie było leków przeciwbólowych. Wszystko szło na żywca ;) Może oglądałeś Znachora?
Do poczytania: analgezja i analgezja wrodzona.
res
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jednak postanowiłem ćwiczyć wczoraj na wf :) o dziwo ból się zmniejszył (nie chłodziłem, nie używałem żadnej maści). Mimo to zacznę robić ten plan na "kolano skoczka".
Włączenie kluczowego elementu leczenia: przysiad ekscentryczny. Polegał on na wykonywaniu przysiadów na nodze chorej na skośnej platformie
Mam robić pełne przysiady (tyłkiem do ziemi) czy tylko do kąta prostego w kolanie? I jak mam się ustawić na tej platformie? Palce mają być niżej od pięty czy na odwrót?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już wszystko napisałem (wielokrotnie). Może i za dużo ;) Wszystko inne jest w sieci. Ja nie jestem z tych "poczytaj mi mamo" :hahaha: Włóż trochę własnej pracy i nie oczekuj, że będziesz mieś podane na tacy... Zadajesz pytania na poziomie, od jakiej litery zaczyna się alfabet...
res
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Doceniam Twoją pomoc, ale mógłbyś mi chociaż jeszcze napisać jak mam się ustawić na tej platformie. Trochę głupio by było ćwiczyć przez 12 tygodni ze stopami ustawionymi w złą stronę ;D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ