niezidentyfikowany ból lewego kolana!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czołem! biegam jakoś od trzech tygodni, 5razy w tygodniu będzie, zawsze minimum 10km. jakoś od tygodnia strasznie zaczęło boleć mnie lewe kolano. ból podczas biegania jest do zniesienia, ale po bieganiu, katastrofa :echech: na zdjęciu widać niedokładną lokalizację bólu(zaznaczyłem czerwoną elipsą), niestety nie mogę dokładnie zlokalizować bólu, bo:
1. ból promieniuje na całe kolano,
2. pukałem po kolanie i wtedy znalazłem siedlisko bólu, gdy pukam w tamto miejsce palcem, pojawia się ból. jednak podczas normalnego funkcjonowania nie jest on ulokowany w jednym punkcie.
oto zdjęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a9 ... d2814.html
ciężko opisać ten ból, coś na pograniczu palenia, ciężko wyprostować nogę... przy prostowaniu nogi, pojawia się też niesłyszalne strzelanie w kolanie, kładę rękę na nim i wyczuwam, że coś tam przeskakuje. wiecie co to może być? ja podejrzewam przeciążenie treningami, chociaż ostatnio zrobiłem 3dni przerwy i nie pomogło. kolano przestało boleć, ale jak zacząłem biegać, to znowu się zaczęło. w zeszłą zimę przewiałem kolana na rowerze(z tydzień bolały mnie kolana, musiałem je smarować maścią rozgrzewającą, żeby doprowadzić do stanu użytkowania), może to mogło mieć jakiś wpływ? jednak dziwne, że teraz boli mnie tylko lewe kolano :niewiem:
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Wyglada na typowe przeciazenie.
Probowales "masc konska"?
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

nie próbowałem, ale chyba zakupię, bo dobra rzecz to jest, uratowała mnie przy tym przewianiu kolan. to co robić? biegać, nie biegać? rozciągać, nie rozciągać? przerwa? ile? to na pewno przeciążenie?
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Na bolace kolana gim. nie szkodzi np.przysiady na pochylej nawierzchnii
Bieganie lepiej ograniczyc-jesli wyglada to powaznie!
Tematy zwiazane:
http://biegajznami.pl/Zdrowie/Czym-jest-kolano-skoczka
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lipa, czyli nic nie wiadomo i znowu przerwa od biegania, nie wiadomo ile.
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

3 dni przerwy od biegania, dwa dni smarowania maścią żywokostową i zero poprawy. jakieś ćwiczenia przyśpieszające regenerację można wykonywać?
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spróbuj jeszcze przeciwzapalnie Ibuprofen, a jak się nie poprawi, to najlepiej sprawdzić się u specjalisty. Ostry piekący ból, to raczej poważne ostrzeżenie, coś jest mocno nadwyrężone, na granicy naderwania.
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
Morfeusz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

pachnie mi to troszeczkę bocznym przyparciem rzepki - a rozciągasz się ty porządnie po bieganiu?
Ale tak naprawdę porządnie?

Jeśli nie, to to może to być powód - część mięśni wzmocniłeś i się trochę poprzykurczała, a część została tak jak była przed rozpoczęciem treningów. Z tego powodu w stawach kolanowych powstają napięcia których tam być nie powinno.
Przerabiałem bardzo podobne symptomy na początku swojej przygody z bieganiem - mi pomogła power yoga - w dni niebiegowe około 45 min, w dni biegowe 15-20. Fajnie współgra z bieganiem bo to siła, balans i rozciąganie w jednym.
Zestawy znajdziesz na youtube - polecam ten 30 min. z Bryanem Jonesem.

pozdrawiam
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rozgrzewam się porządnie po bieganiu. już mnie nie pali, teraz boli przy zginaniu i prostowaniu nogi, wchodzenie po schodach, przysiady także sprawiają ból. mogę iść normalnie, bez utykania, ale odczuwam ten ból. nie idę do specjalisty, bo nie ma sensu. nikt nie miał podobnej kontuzji?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ