Wynik rezonansu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
jestem po rezonansie kolana. na wizytę muszę jeszcze poczekać ale może ktoś z was przetłumaczyłby mi wynik jaki mam w opisie. będę wdzięczny za wyjaśnienia.

Cechy uszkodzenia ACL I stopnia bez przerwania jego ciągłości i wydłużenia
Wiązadło krzyżowe tylne, poboczne o zachowanej ciągłości, prawidłowym sygnale. Wiązadło rzepki ścięgno m. czwrogłowego uda, troczki rzepki, gęsia topka, pasmo biodrowo-piszczelowe, ścięgno m. podkolanowego, więzadło rzepki prawidłowe.
W obrębie rogów tylnych obu łąkotek widoczne niewielkie ogniska o podwyższonych sygnale - zmiany degeneracyjne, przeciążeniowe
Podejrzenie uszkodzenia wiązadła poprzecznego kolana
Chondromamacja chrząstki na rzepce II stopień

Tak w skrócie powiem że od pewnego czasu podczas biegania boli mnie w tylnej części kolana. W normalnym użytkowaniu jest wszystko OK. dolegliwości występują tylko podczas wysiłku.

Będę wdzięczny za pomoc
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
MICHAL-CS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czesc,
wynik ten swiadczy glownie o tym ze nalozylo ci sie kilka mniejszych urazow, chrzastka na rzepce jest najprawdopodobniej troche ciensza niz powinna byc, lekarze robiacy opisy czesto nawet w zdrowym kolanie stwierdzaja I stopien uszkodzenia chrzastki(zeby co kolwiek napisac), co do uszkodzen lakotek to one wlasnie daja objawy, rogi tylne sa naruszone. ACL- to wiezadlo krzyzowe przednie ktore tak jak w opisie nie zostalo przerwane(i cale szczescie, bo swoje wlasne jest najlepsze) zostalo ono nadciagniete podczas jakiegos zdarzenia ktore musialo miec miejsce(narty, pilka nozna, niekoniecznie sport). gdybys mial jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem

pozdrawiam
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podejrzenie uszkodzenia wiązadła poprzecznego kolana to najgorsze z tego opisu, ale to tylko podejrzenie i według mnie mało uzasadnione. Masz też małe ogniska zapalne i pewnie specjalista na tym sie skupi (przepisze leki przeciwzapalne) , do tego jest Chondromamacja chrząstki na rzepce II stopnia ale może to być szczelina jeszcze z okresu dojrzewania powstała w wyniku szybkiego wzrostu kości.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najgorsze z wszystkiego jest to że ból pojawia się tylko podaczas wysiłku. Z tego opisu nie wiem co może go powodować.
Na USG mam dodatkowo wykrytą torbiel o której w tym badaniu nic nie jest wspomniane.
Byłem w sumie u trzech lekarzy i każdy robiąc podobne badania stwierdził że z kolanem jest ogólnie OK.
Z rezonansem jeszcze nie byłem dopiero będę szedł więc zobaczę co mi powie.
Obrazek
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MarcusPower pisze: Na USG mam dodatkowo wykrytą torbiel o której w tym badaniu nic nie jest wspomniane..

To dziwne co piszesz bo MRI jest dokładniejsze o niebo niż USG. Ogólnie każde zdjęcie opisuje lekarz, a lekarz jako cżłowiek.. może czegoś nie zobaczyć :-)

Ja mam początki torbieli, ale mam skasowaną łąkotkę, i o ile dobrze rozumiem, taka torbiel powstaje w wyniki miażdżenia tego płynu co znajduje się w kolanie, i jego wypychanie na zewnątrz, dotorebkowo.
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w czwartek mam dopiero wizytę u lekarza. zobaczymy co mi powie. generalnie mam nadzieję że żaden zabieg nie będzie potrzebny ale jak będzie trzeba to trudno. ważne żeby wrócić do regularnego biegania i normalnych dystansów.
Obrazek
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta torbiel to może być ganglion. MRI wcale nie jest "o niebo lepsze" od USG. To inny rodzaj badania. Są też różne USG. Od walizkowych do Dopplerowskich. Najlepiej zawsze iść do fachowca ortopedy, który robi USG i przy okazji może ostrzyknąć co trzeba punktowo na jednej wizycie. Bez sensu jest robienie usg u jednego fachowca, żeby pójść z opisem do innego...
No ale kto komu broni tak robić ;)
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jestem dzisiaj po wizycie u ortopedy.
kazał mi odpocząć przez dwa miesiące. wg niego wynik rezonansu mówi że nie jest nic uszkodzone na tyle żeby wymagało "cięcia". wszystko zostało przeciążone i teraz boli. kazał mi tylko chodzić na basen żeby mięśnie pracowały a stawy odpoczywały. nawet zabronił na rowerze jeździć.
najśmieszniejsze było na koniec. stwierdził że dobrze byłoby jakbym jeszcze 10 kg schudł. czyli z obecnych 86 kg na 76 kg i wtedy wrócił do biegania. oczy doktorek wywalił jak mu powiedziałem że schudłem już 34 kg :hej:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ