Ból nóg (słabe mięśnie ?)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
zordrak1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich ;), od jakiegoś czasu doskwiera mi pewien problem:
Mam 18 lat, 2 lata temu zacząłem biegać (był to przełom lutego/marca 2012). Wcześniej prowadziłem osiadły tryb życia, miałem niemałą nadwagę, przy wzroście 175cm ważyłem ok 92 kg. Bieganie bardzo mi się spodobało i przez ok 3-4 miesiące biegałem systematycznie co 2 dzień przez prawie cały ten czas. Z każdym biegiem zwiększając dystans, początkowo 2km sprawiało mi problem ale już po miesiącu biegałem po 4km-5km. Przez cały ten czas schudłem o jakieś 20kg. Wszystko było super ale po tym że czasie zauważyłem jak gdyby spadek wytrzymałości nóg, szybciej się męczyły, do tego doszło lekkie uczycie ściskania i blokowania w kolanie. Postanowiłem wtedy troszkę odpuścić bieganie i przesiadłem się na rower. Teraz zrobię taki mały przeskok i powiem jak sytuacja wygląda teraz i co w tym temacie już miałem robione ;). Obecnie nogi mam bardzo słabe, wystarczy mały wysiłek w postaci krótkiego biegu/ spaceru czy zmywania naczyń i nogi niemal całe mnie bolą. Od tamtego czasu nie zrobiłem biegu dłuższego niż 3km-4km a i ten dystans jest dla mnie nieosiągalny. Co do kolan, wystarczy je przeciążyć i po paru dniach czuje w nich nieprzyjemny nacisk i uczucie bloku przy zginaniu. Jeśli chodzi o leczenie itp. :

-wyniki rezonansu kolana niczego złego nie wykazały, coś tam niby było ale i ortopeda, i fizjoterapeuta powiedział że to pierdoły. Żadnych zwyrodnień, pęknięć czy innych chondromalacji.
-Miałem też podejrzenie Stwardnienia rozsianego które nomen omen sam sobie zdiagnozowałem (straszny ze mnie nerwus a w internecie straszne rzeczy można przeczytać :D ) ale wizyta na oddziale neurologicznym w szpitalu całe szczęście to wykluczyła, ponadto RTG kręgosłupa nie wykazało żadnych zmian w kręgosłupie w odcinku lędźwiowym, kręgi wszytko ok.
-Najwięcej udało mi się osiągnąć chyba u fizjoterapeuty. Jeśli chodzi o kolana facet powiedział że odpowiedzialne za te blokowania i ściski są ścięgna które u mnie w kolanie zachodzą jedna na drugie. Wydaje się to prawdopodobne ponieważ rezonans niczego nie wykazał a uczucie blokowania nie pojawia się w środku kolana ale przede wszystkim na obrzeżach. Facet parę razy wykonał masaż poprawiający plastykę kolana i mechanicznie prostujący te ścięgna. Po nim kolana są jak nowe i naprawdę czuję poprawie, niestety po kilku godzinach znowu dają się we znaki. Jeśli chodzi o mięśnie wina leży rzekomo w tym że te kolana promieniują, poskręcane ścięgna napinają mięśnie przez co są słabe czy coś takiego.

Kończąc moje pytanie :) Co o tym myślicie ? Czy samym tym bieganiem mogłem doprowadzić do jakiegoś osłabienia mięśni, kolan ? Facet fizjoterapeuta proponuje mi teraz 10h treningów które mają przywrócić tym mięśniom dawny blask ale wyglądają to tak że kosztują one 900 zł ! Dosyć duży wydatek zważywszy na fakt iż nie wiemy jak się to skończy. Może po prostu udać się na siłownie z jakimś trenerem i "pakować" te nogi ? Za wszelkie porady itp. bardzo dziękuje ;)
PKO
Awatar użytkownika
kcheck
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie nie powinieneś iść od razu na siłownie i nie pakować nóg. Jeśli odczuwasz taki ból przy nawet codziennej aktywności to łatwo zaliczysz jakąś kontuzję albo i pogorszysz swoją sytuację. Czy bieganie pogorszyło twój stan? Być może faktycznie miałeś jakąś wadę, którą pogorszyłeś ale teraz to gdybanie.

Z tego co ogólnie piszesz to nie wygląda na sprawę mięśni a stawu, ścięgien i wiązadeł.
Fachowej opinii na odległość trudno udzielić, ale generalnie ja też bym szukał pomocy u lekarza lub fizjoterapeuty.
Jeśli nie jesteś idealnie przekonany do obecnego fizjoterapeuty to popytaj w rodzinie u znajomych, może ktoś kogoś zna.
Pójdź do dwóch, trzech - porównaj opinie i podejmij decyzję. Ale powtórzę zdecydowanie nie pakuj teraz nóg bo możesz sobie zaszkodzić.

pozdrawiam
>
Obrazek Indywidualne plany treningowe na siłownię +dieta i suplementacja >>> K2FIT.pl
Zniżka 10% do końca lutego
>
zordrak1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdy zacząłem biegać do pewnego momentu była tendencja wzrostowa, biegłem dłużej i szybciej, później przyszedł taki okres, że stopniowo cała ta wytrzymałość zaczęła spadać. Fizjoterapeuta do którego obecnie chodziłem cieszy się różnymi opinamy, od bardzo pozytywnych po też negatywne, co by nie powiedzieć trochę mi pomógł, na informacje o specjalnych treningach dopasowanych indywidualnie czy jakichś testach Woffa początkowo bardzo się ucieszyłem ale gdy facet wyskoczył z tą ceną..... po prostu nie chce się naciągnąć :D. W środę mam jeszcze wizytę u jakiegoś ortopedy-rehabilitanta z Poznania, ciekawe co powie. Aha, myślę że warto dodać iż przez te 3 miesiące biegałem w zwykłych adidasach, niejednokrotnie zdarzało się że biegałem po mieście (chodnik. beton) a teraz już wiem że to zdrowie nie jest. Może też i tu leży przyczyna ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ