Witam, biegam od nieco ponad roku. Jak dotąd udawało mi się z powodzeniem unikać poważniejszych kontuzji. Cały ten sezon postanowiłem podporządkować przygotowaniom do maratonu, który to chciałbym przebiec jesienią tego roku. Niestety od czterech tygodni praktycznie nie biegam, a jest to spowodowane bólem który odczuwam podczas obciążania prawej nogi. Ból usytuowany jest po zewnętrznej stronie uda, mniej więcej 15 cm poniżej kości biodrowej, a któremu nieodłącznie towarzyszy uczucie jak gdyby szarpania za mięsień pośladkowy. Początkowo był niewielki, wystarczyło kilka minut rozgrzewki by ustąpił i nie powracał do końca treningu. Z czasem zaczął się jednak nasilać, aż do momentu gdy jego rozbieganie nie było już możliwe. Po 2 tygodniach kompletnego zarzucenia treningów ból ustąpił na tyle, że nie przeszkadzał mi on już zupełnie podczas chodzenia natomiast gdy próbowałem cokolwiek przebiec wracał już po kilku krokach. Minęły kolejne 2 tygodnie i wciąż nie mogę wrócić do treningów. Plan jaki realizowałem od kwietnia idzie w rozsypkę, a marzenia o maratonie oddalają się z każdym dniem. Na bolące miejsce stosowałem jak dotąd maść końską oraz ben-gaya - bez rezultatów. Może powinienem spróbować czegoś innego? Orientujecie się może, co to może być za dolegliwość?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Pozdrawiam
Ból po zewnętrznej stronie uda
- TrzymamTempo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:18
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nawet jeśli możemy coś podejrzewać to nikt Ci online nie postawi diagnozy i nie weźmie tego na własną odpowiedzialność.
Udaj się do specjalistycznego lekarza. Szkoda by było zaprzepaścić plan ale jeszcze bardziej cierpieć z bólu i nie móc trenować.
Udaj się do specjalistycznego lekarza. Szkoda by było zaprzepaścić plan ale jeszcze bardziej cierpieć z bólu i nie móc trenować.
Witam,
Biegam od ponad 7 lat, rok temu odczuwalam ostre paralizujace bole po zewnetrznej stronie lewego uda podczas marszu, myslalam, ze sie przetrenowalam, ze przejdzie. Po paru miesiacach wciaz odczuwalam bole przy mocniejszym dotyku, podczas trzymania nogi na noge, bralam leki antyzapalne, wcieralam maci, przykladalam lod, nic; lekarz specjaliste stwierdzilpo 5 miesiacach ze to zapalenie stawu sredniego miesnia posladkowego, rozmasowal to (masaz poprzeczny miesni) i ustalil trening : 3 razy w tygodniu rozgrzewka potem marsz 10 min bieg 5 min marsz 10 min i znow rozciaganie, powoli mialam zwiekszac czas samego biegu, pomagalo, przebieglam na nowo 10 km, i kiedy znow przyspieszylam problem powrocil.
Mieszkam we Francji, tu sie o tym pisze, czyta, na polskich stronach prawie nic nie znalazlam, mozliwe ze zle szukalam. Czy ktos cos o tym slyszal, metody ktore skutkuja???
dziekuje z gory
Biegam od ponad 7 lat, rok temu odczuwalam ostre paralizujace bole po zewnetrznej stronie lewego uda podczas marszu, myslalam, ze sie przetrenowalam, ze przejdzie. Po paru miesiacach wciaz odczuwalam bole przy mocniejszym dotyku, podczas trzymania nogi na noge, bralam leki antyzapalne, wcieralam maci, przykladalam lod, nic; lekarz specjaliste stwierdzilpo 5 miesiacach ze to zapalenie stawu sredniego miesnia posladkowego, rozmasowal to (masaz poprzeczny miesni) i ustalil trening : 3 razy w tygodniu rozgrzewka potem marsz 10 min bieg 5 min marsz 10 min i znow rozciaganie, powoli mialam zwiekszac czas samego biegu, pomagalo, przebieglam na nowo 10 km, i kiedy znow przyspieszylam problem powrocil.
Mieszkam we Francji, tu sie o tym pisze, czyta, na polskich stronach prawie nic nie znalazlam, mozliwe ze zle szukalam. Czy ktos cos o tym slyszal, metody ktore skutkuja???
dziekuje z gory
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
- Życiówka w maratonie: brak
możliwe że mięsień gruszkowaty uciska nerw kulszowy, choć zazwyczaj w takim wypadku ból jest pidobny jak przy rwie kulszowej( ból krzyża promieniujący przez pośladek i dalej po zewnętrznej uda czasem aż do małego palca) może u ciebie idzie tylko w dół. Nic nie zaszkodzi spróbować rozciągnąć mięsień gruszkowaty.
youtube.com/watch?v=IQgHv70o_cc
youtube.com/watch?v=IQgHv70o_cc