ITBS a jazda na nartach
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50m50s
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, jestem tu nowy i z góry przepraszam, jeśli odpowiedź na moje pytanie jest gdzieś na forum ale przewertowałem chyba pół internetu i między innymi tego forum i nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Otóż moje pytanie to czy wypad na narty nie pogłębi mi problemu z ITBS? Wiadomo, że podczas jazdy na nartach pracują prawie wszystkie mięśnie nóg ale gdzieś wygooglowałem, że niektórzy cierpiący na ITBS spokojnie śmigają na nartach i nic ich nie boli.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ale w czym problem? Spróbujesz, jak nie będzie bolało, to znaczy, że jest ok.
Moim zdaniem powinno wręcz pomóc. ITBS jest specyficzny i boli głownie przy bieganiu.
Na nartach wzmocnisz mięśnie, co pomoże w walce z ITBS.
Chyba, że ITBS jest w ostrym stanie, wtedy może być problem bo boli nawet przy chodzeniu.
Mowa o zjazdówkach? Bo jeżeli chodzi o biegówki, to może być problem. U mnie narty biegowe pogłębiły kłopotyz ITBS.
Moim zdaniem powinno wręcz pomóc. ITBS jest specyficzny i boli głownie przy bieganiu.
Na nartach wzmocnisz mięśnie, co pomoże w walce z ITBS.
Chyba, że ITBS jest w ostrym stanie, wtedy może być problem bo boli nawet przy chodzeniu.
Mowa o zjazdówkach? Bo jeżeli chodzi o biegówki, to może być problem. U mnie narty biegowe pogłębiły kłopotyz ITBS.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Może nie że boli itbs, tylko kaletka maziowa nie pracuje na wskutek itbs i pojawia się zapalenie kaletki maziowej.
Maść przeciwzapalna na zewnętrzna stronę kolana, i dobrze rozciągaj czworogłowy, również rolowaniem. I śmigaj po stokach, nic nie będzie bolało na ugiętych nogach.
Maść przeciwzapalna na zewnętrzna stronę kolana, i dobrze rozciągaj czworogłowy, również rolowaniem. I śmigaj po stokach, nic nie będzie bolało na ugiętych nogach.
-
- Rozgrzewający Się
Narty zjazdowe. Stan ostry już dawno minął (jakieś ponad 3 tygodnie temu), od ponad tygodnia rolowanie i ćwiczenia wzmacniające + siłownia, ogólnorozwojówka z naciskiem na nogi. na taką odpowiedź po cichu liczyłem
Dzięki panowie za pomoc. Teraz pozostaje tylko udać się do piwnicy po sprzęt narciarski.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:15
Daj koniecznie znać jak było, bo za miesiąc czeka i mnie deska + ITBS
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
-
- Rozgrzewający Się
właśnie wróciłem. Faktycznie wszystko było ok, na początku jeździłem delikatnie żeby się upewnić, czy aby na pewno, ale pod koniec już jeździłem na maksymalnych obrotach i żadnego bólu 
Dodam jeszcze, dla tych którzy zastanawiają się na jazdą na rowerze -dziś tj. 6.01 przejechałem 20km i również żadnych oznak bólu.

Dodam jeszcze, dla tych którzy zastanawiają się na jazdą na rowerze -dziś tj. 6.01 przejechałem 20km i również żadnych oznak bólu.