Ból wewnętrznej części stóp.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Adamur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

images.jpg
Witam jako nowy użytkownik.

Kupiłem nowe buty do biegania (ascis z wkładkami żelowymi i czym tylko). Korzystałem z pomocy doradcy w sklepie, biegałem na bieżni, gdzie sprawdzano jak stawiam stopy itd.

Poszedłem więc biegać, i okazuje się, że po około kilometrze zaczynają mnie boleć wewnętrzne części stóp. Mniej więcej od pięty końca pięty(patrząc od tyłu) aż do kości. Czuję, że to bóle mięśnia/mięśni. Bardziej boli lewa stopa.

Czy to wina butów, czy moich stóp?

Dodam, że przy graniu w squasha (w innych ascisach, ale również żelowymi), wszystko jest okej.

Dziękuję za pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Zamien wkladki w butach, moze w nowych jest zbyt mocno wyprofilowana i potrzebuje czasu zeby sie ulozyc.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Powinieneś kupić zwykłe, bez cuda wianków (amortyzacji, wsparć, podpierania pronacji itp), buty neutralne! Jak zedrzesz pierwszą parę, to można poszukiwać coś innego, ale jeśli nie ma takiej potrzeby nie należy kombinować, bo prędzej czy później zaczną pojawiać się problemy! Stopa ma jakieś wymagania, ale one mogą zaczynać się od momentu jak zaczniesz biegać po 10-20 km dziennie. Takich wymagań nie ma dla 2-3 wybiegań w tygodniu po kilka kilometrów. A zaczniesz od takich dystansów...
Nie wiem jak wyglądają te buty do tego "skłosza", ale co przeszkadza spróbować pobiegać w nich? Na pewno nic skoro biegasz w nich w grze. Problem jak piszesz pojawia się po 1 km, więc spokojnie przebiegniesz w nich np. 2 km, albo i więcej. Wówczas sam sprawdzisz jak noga zachowuje się.
hanomag123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

MAM TEN SAM PROBLEM !! Biegam od roku, ostatnio miałem 2 miesiące przerwy z bieganiem. Kupiłem sobie buty ASICS GEL PULSE 5. Wszędze o tych butach krążą świetne opinie. Po pierwszym kilometrze odczuwałem również ból w tej samej części stopy, jednak przyzwyczajałem się do niego. Przebiegłem dzisiaj 8 kilometrów. Po powrocie do domu od 2 godzin już nie mogę chodzić. Nie mogę całą stopą stąpać po podłodze. Ból jest ogromny, nie wiem czy to wina stopy czy butów. Proszę o jakieś dobre rady.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ