Co może mi dolegać? Dziwna kontuzja nogi.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
loliwa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem nastolatką. Regularnie biegam od wakacji - ok. 4 razy tygodniowo po 5km z hakiem.
Po każdym bieganiu oczywiście się rozciągam.

Jak dotąd wszystko było okej, ale w zeszłym tygodniu coś dziwnego zaczęło dziać się z moją prawą nogą. Na początku bolało mnie ścięgno Achillesa, albo jego okolice. Rozmasowałam i przestało. Pobiegłam. Następnego dnia nie mogłam praktycznie chodzić.
Cała noga była jednym wielkim zakwasem. Wzięłam przeciwbóle, posmarowałam maścią. Na drugi dzień poszłam biegać - i znowu to samo! Chodzę - boli. Biegam - po chwili cudem ból znika. Jak tylko się zatrzymam, pojawia się znowu.
Następnego dnia znowu odpoczynek, nie mogę się ruszyć. Tabletki i maści w ruch. Kolejny dzień - boli kolano. Tylko kolano. Nie jest to ciągły ból - każdego razu chodzi mi bardziej o takie "ciągnięcie" jakby ktoś zbyt mocno mnie rozciągał.
Kolejny trening - znowu przy biegu zero bólu. I tak każdego dnia mam inną dolegliwość, na następny dzień jest okej, a po biegu zaczyna się coś nowego.
Dzisiaj okropnie boli mnie górna, zewnętrzna część uda - czuję, że to jest to miejsce, które zaznaczono na tej ilustracji; http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw=13 ... x=64&ty=81 .

Jestem zrozpaczona, nie chcę przerywać biegania, ale z treningu na trening jest coraz gorzej. Przestają działać tabletki i rozciąganie.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Ogromnie chciałabym iść do lekarza, ale niestety - jestem niepełnoletnia, a rodzice uważają to za moją fanaberię. Czy mogę coś zdziałać w warunkach domowych? Co mi właściwie może być, skoro za każdym razem boli inne miejsce?

Dodam, że mam ogromną skoliozę - może to ma jakiś wpływ na obciążanie nogi?

Przez święta chcę zrobić przerwę w treningach, bo dalej tak nie wyrobię. Proszę, pomóżcie. :chlip:
PKO
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Podstawowa sprawa, skoro uraz nie znika to przerwać treningi, iść do lekarza i wyleczyć do końca kontuzję - przede wszystkim zdiagnozować co Ci jest, niż trenować z bólem i pogłębiać uraz (bo ani to przyjemne, ani trening nie taki jak powinien być).
Mam dobrego kumpla, który jest mechanikiem samochodowym i jak cokolwiek mi się dzieje z autem dzwonie do niego w pierwszej kolejności - co słyszę? na odległość nic Ci nie powiem, przyjedź to zobaczymy. To tak samo z Twoją sytuacją - do lekarza.
Pozdro
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Jojo_1
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a gdzie dokładnie boli kolano.
Nad kolanem, pod kolanem z boku kolana?

jest lepiej jak stoisz czy jak siedzisz?
---------------------------------------
www.fun2run.pl
Obrazek
loliwa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdy bolało kolano, to z boku, zewnętrzna strona. Udo tak samo. Najgorzej przy gwałtownych ruchach - schodzenie/wchodzenie po schodach, podniesienie się z kucnięcia, przysiad. Przy siedzeniu nie czuję bólu.
Jojo_1
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zobacz

Przepis na "niebolące" kolana czyli jak żyć w zgodzie ze swoimi pasmami biodrowo piszczelowymi.

http://www.athletestreatingathletes.com ... -syndrome/
---------------------------------------
www.fun2run.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Może to zwykły ITBS?