Ból uda

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Pioo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A więc ostatnio podkręciłem trochę tępo w moich treningach. Po trzecim tygodniu, pojawił się lekki na chyba mięśniu czworogłowym bądź krawieckim. Boli gdy unoszę nogę do góry. Ból nie jest jakiś specjalnie męczący, póki co biegam z tym bólem. Po kilku km nic nie czuję. Na co dzień daje o sobie znać.

Pytanie:

Co powinienem z tym dalej robić... przerwać trening?? przerwać trening + lekarz?? zbagatelizować - w końcu samo przejdzie ;) ??
PKO
mon72
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ból zawsze jest sygnałem organizmu o jakimś problemie, przeciążeniu, uszkodzeniu. trening z bólem raczej pogłębi problem niż go zniweluje...trudno wirtualnie stwierdzić co konkretnie ci dolega, radzę wizytę u dobrego fizjo w okolicy - przetestuje, poogląda i pewnie da Ci szczegółowe wskazówki co dalej.
karbon2003
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak jak kolega mon72 napisał trenowanie z bólem jest dużym błędem. Ja od pewnego czasu zmagałem się z bólem uda (tyle że tylnej części - hamstring). Dopiero w tym roku, kiedy ból był już na tyle uporczywy, że lód po treningu nie pomagał udałem się do specjalisty. Miałem dłuższą przerwę i sportową rehabilitację. W obrębie ścięgna mięśnia półścięgnistego wdał się stan zapalny i bardzo daleko posunięte zmiany - entezopatie.
Udało się to "zaleczyć", ale takie zmiany są bardzo upierdliwe i potrafią wracać.
Mnie zmylił rezonans uda, który nie wykazał żadnych zmian urazowych,naderwań itd - myślałem że ból jest więc wynikiem zwykłych przeciążeń i minie samoistnie.... to był duży błąd.
Pozdrawiam
Pioo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok, w takim razie robię przerwę. Wracam 30-31.12 w spokojnym tępię. Zobaczymy, może samo przejdzie. Jak nie to wizyta u fizjo...
Pioo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Aaa jeszcze jedno. Waszym zdaniem lepiej po prostu przerwać treningi czy zredukować intensywność i treningi??
karbon2003
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pioo pisze:Aaa jeszcze jedno. Waszym zdaniem lepiej po prostu przerwać treningi czy zredukować intensywność i treningi??
To zależy od tego kiedy odczuwasz ból. Lekki odpoczynek nie zaszkodzi a później na zredukowanej intensywności możesz zaczynać i obserwować jak z nogą.
Pioo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ból odczuwam od niedawna, max od trzech treningów. Na pewno nie jest to zaawansowane stadium.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ