pomoc odnosnie tetna
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 57 min
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich. Moj pierwszy dzien na forum. Biegam od maja. Nurtuje mnie problem ze jak zaczne lekko truchtac to tetno wskakuje mi na wartosc ok 165. Tetno utrzymuje taka wartosc. Czuje sie bardzo dobrze. Obok mnie begnie moj kolega z tetnem 145-150 i sapie a ja dobrze oddycham. Zeby miec tetno ok 145 musze zwolnic do ok 8min/km, a tak normalnie biegam 6-6.30 min/km. Ostatnio po przebiegnieciu 10 km ostatnie kolka bieglem bardzo szybko. A najwyzsze tetno mialem 194 pod koniec. Co mam robic ? Czy zwolnic? Czy tak moze byc? Dodam ze wyniki od miesiaca nie maja progresu i czasem nawet slabna.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Zapytam z ciekawości. Kiedy kupiłeś pulsometr?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
Dostalem go w Maju. A zaczelem uzywac w czerwcu
-
- Zaprawiony W Bojach
ale o co chodzi ?:) jeden ma takie inny ma mniejsze. Na pewno znana jest zasada , że im dłużej trenujesz i intensywniej tym spada tętno . Ty trenujesz od maja , ale co to znaczy? Można rok trenować i być 3x na treningu. Nie wiadomo ile ważysz, ile masz lat , czym się zajmowałeś wcześniej . Dla zupełnej pewności możesz z kolegą zamienić się pulsometrem dla porównania wskazań .
-
- Rozgrzewający Się
Rudnickir fajnie gadasz. Tylko moje pytanie jeszcze brzmi czy nie zrobie sobie krzywdy albo czy nie odbije sie to negatywnie na kondycji jak bede biegal z tetnem ok 160-170 ? Czy tak moge biegac spokojnie?
-
- Rozgrzewający Się
BiegamWczesni ok 3-4 razy w tygodniu. Mam 30 lat 178 cm i 84 kg. Wczesniej tylko silownia ale nieregularnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Wyznacz sobie zakresy ze wzoru na podstawie rezerwy tętna i biegaj. Ja miałem średnie tętno podczas maratonu 177, maksymalne 184. Maksymalne na treningu porównywalne do Twojego. Jak jeszcze mierzyłem sobie tętno, teraz nie używam pulsometru bo IMHO szkoda zawracać sobie głowę.
Czy nie zrobisz sobie krzywdy to jeszcze inna sprawa. Nawet lekarz nie odpowie ci na 100% że nie
Ale piszę to w oderwaniu od wartości tętna.
Jeszcze jedno: w mojej opinii wielu biegaczy przejmujących się pulsem biega zbyt wolno bo mają źle wyznaczone strefy tętna albo za bardzo po aptekarsku podchodzą do wskazań urządzenia.
Czy nie zrobisz sobie krzywdy to jeszcze inna sprawa. Nawet lekarz nie odpowie ci na 100% że nie

Jeszcze jedno: w mojej opinii wielu biegaczy przejmujących się pulsem biega zbyt wolno bo mają źle wyznaczone strefy tętna albo za bardzo po aptekarsku podchodzą do wskazań urządzenia.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- herson
- Zaprawiony W Bojach
jak czujesz się dobrze, to czemu nie? nie zawracaj sobie głowy tętnem tylko samopoczuciemdaniel1340 pisze:Rudnickir fajnie gadasz. Tylko moje pytanie jeszcze brzmi czy nie zrobie sobie krzywdy albo czy nie odbije sie to negatywnie na kondycji jak bede biegal z tetnem ok 160-170 ? Czy tak moge biegac spokojnie?
a jak tak Cie to frapuje, "padnij na gębę" podczas badania wydolnościowego, wtedy będziesz miał możliwie najdokładniejsze dane, również te dotyczące tętna max
-
- Rozgrzewający Się
kangoor czyli bieganie z tętnem ok 170 to nie koniec świata jak mówisz ze pól maraton tak przebiegłes wiec ok. a jak się oblicza tę rezerwe tetna??? niedawno jak goniłem ostatni kilometr na dystanie 10 km to jak biegłes spritnem to tętno podeszło mi do 194 i oddychałem szybko ale nie było katastrony czy słabnięcia. a niby powinienem mieć HRmax 190 wg wzoru