Zewnętrzna strona stopy - ból

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ciamek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 01g:01m:14s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Jestem amatorem, biegam od pół roku. Średnio 5:55min/km i 40km/tydz. Biegam po każdego typu terenie - od asfaltu, przez kostkę brukową, aż po leśne ścieżki. Waga 79kg, przy 173cm. Buty: Kalenji Ekiden - moje pierwsze buty do biegania.
W niedzielę (6.10) zrobiłem swój drugi w życiu półmaraton i od tego czasu pojawił się problem, który jak dziś się przekonałem uniemożliwia mi bieganie. We wtorek z ciężkimi nogami zrobiłem wolnym tempem 8km i problem był odczuwalny, lecz myślałem, że jak kiedyś przejdzie sam na drugi dzień. Problem jest tego typu, że stając w pełni na prawą stopę odczuwam ostry ból po zewnętrznej stronie, mniej więcej od środka w kierunku pięty. W trakcie biegu ból ten promieniował aż na całej długości nogi po zewnętrznej stronie, lecz delikatnie. Przy chodzeniu ból stopy jest, ale słaby - brak bólu na długości nogi.
Jak wcześniej wspomniałem odczuwałem już kiedyś taki ból po trasach powyżej 10km, lecz samo przechodziło lub pobolewało nieuniemożliwiając treningu.

Co może być grane? Z wizytą u specjalisty ciężko bo pracuję od rana do wieczora, aczkolwiek jak będzie to niezbędne to oczywiście udam się.

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam serdecznie.
PKO
dobeer

Nieprzeczytany post

To wygląda jak siakiś stan zapalny stawu skokowego. Najlepiej pokaże ci to RTG, co za tym idzie przydało by się jednak wstąpić do lekarza.

A jak chcesz poleczyć się na własną rękę, to nie zaszkodzi odpocząć trochę, zrobić okłady rozmasować i delikatnie rozćwiczyć stopę bez mocnego obciążania jej długimi biegami. Może jakiś basen?
Ciamek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,
po tygodniu przerwy, masowania stopy i dwóch wizytach na basenie, przestało boleć. Jednak dziś pobiegałem i problem powrócił ze zdwojoną siłą. W trakcie biegu nic, dwie godziny po :/
tym razem czuję, że od bólu stopy lekko mi sztywnieje wszystko w kierunku kostki włącznie z nią.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

idź do ortopedy ew. na szybko do fizjoterapeuty sam raczej nie dasz rady.
dobeer

Nieprzeczytany post

Jak już miałeś bolesną kontuzje, to zalecz ją do końca. Jeśli ból minął to wprowadzaj powoli obciążenie w ćwiczeniach, ale nie rwij się tak szybko do biegania.
Byłeś u jakiegoś lekarza? Robiłeś to RTG albo USG?
Jak ból był ostry, to nie ograniczaj się tylko do pytania na forum.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeszcze raz boli cię stopa od spodu ze środka do pięty??? jeśli tak i tak jak pisałeś ból pojawiał się wcześniej to załatwiłeś rozcięgno podeszwowe. Więcej tu:
http://www.strefamaratonu.pl/Aktualnośc ... zwowe.html
Ciamek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś ból czuję już inaczej. Przeniósł się bardziej w stronę kostki - jakby powodował jej zesztywnienie i zahacza kawałek o łydkę.
Robię przerwę w bieganiu niestety, pomaga mi Altacet. Postaram się wykaraskać czas na wizytę u specjalisty, aczkolwiek będzie ciężko bardzo :/
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

idź koniecznie do specjalisty, to że ból pojawia się w innym miejscu to efekt tego ze by zminimalizować ból inaczej stawiasz stopy . Jeślibedziesz leczył się sam to zanim trafisz z kuracja to zapimnisz jak biegać ;)
Pozdrawiam i powodzenia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ