Czy możliwa anemia przy żelazie w normie?
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Mam takie wyniki badań:
MCV 77,6 fl norma 83,0 - 103,0
MCH 24,0 pg norma 28,0 - 34,0
RDW-CV 16,7 % norma 11,5 - 14,5
Fe (na czczo) 42,4 ug/dl norma 37 - 145
Hematokryt i hemoglobina w normie, ale w samym jej dole. Czy to może świadczyć o anemii? 4 miesiące temu urodziłam syna, a zaczęłam mocny trening.
MCV 77,6 fl norma 83,0 - 103,0
MCH 24,0 pg norma 28,0 - 34,0
RDW-CV 16,7 % norma 11,5 - 14,5
Fe (na czczo) 42,4 ug/dl norma 37 - 145
Hematokryt i hemoglobina w normie, ale w samym jej dole. Czy to może świadczyć o anemii? 4 miesiące temu urodziłam syna, a zaczęłam mocny trening.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jest możliwa, bo sam od wielu lat mam żelazo w normie, a hemoglobinę i erytrocyty na dolnej granicy lub lekko poniżej. Z drugiej strony lekarz nie nazwał tego anemią mówiąc, że po prostu taka moja uroda. Tyle że ja mam MCV powyżej normy, a Ty poniżej.
W Twoim przypadku warto porównać obecne wyniki z poprzednimi i sprawdzić, które parametry się pogorszyły, czy przypadkiem nie Fe.
W Twoim przypadku warto porównać obecne wyniki z poprzednimi i sprawdzić, które parametry się pogorszyły, czy przypadkiem nie Fe.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Dominika, pomijając anemię i żelazo, nie jestem może ekspertem od rodzenia dzieci
ale to co nawet na logike wiem to:
Wiem, że jesteś ambitna i od razu byś chciała tak samo jak wtedy ale takie szybkie "dociskanie" śruby po ciąży może nie być dobre. Więc jeśli coś się z Tobą dzieje to wydaje mi się, że jest to naturalna konsekwencją mocnego treningu po ciąży, nawet jeśli za pierwszym razem tego nie było.
Ciąża to okres bardzo dla organizmu matki degradujący, nie zawsze to jest takie widoczne, u niektórych pewnie mniej ale nie każda ciąża i nie każdy połóg przebiegają tam samo i to, że po pierwszej ciąży wróciłaś od razu do super formy nie znaczy, że tym razem musi być tak samo. Potrzeba może trochę więcej czasu, żeby zrobić to zdrowo.
Ja nie rodziłem a ciągle do formy dojść nie mogę.

Wiem, że jesteś ambitna i od razu byś chciała tak samo jak wtedy ale takie szybkie "dociskanie" śruby po ciąży może nie być dobre. Więc jeśli coś się z Tobą dzieje to wydaje mi się, że jest to naturalna konsekwencją mocnego treningu po ciąży, nawet jeśli za pierwszym razem tego nie było.
Ciąża to okres bardzo dla organizmu matki degradujący, nie zawsze to jest takie widoczne, u niektórych pewnie mniej ale nie każda ciąża i nie każdy połóg przebiegają tam samo i to, że po pierwszej ciąży wróciłaś od razu do super formy nie znaczy, że tym razem musi być tak samo. Potrzeba może trochę więcej czasu, żeby zrobić to zdrowo.
Ja nie rodziłem a ciągle do formy dojść nie mogę.

- natny
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:09:41
1) możesz mieć anemię z racji braku b12
2) 4 miechy, czyli (chyba) karmisz piersią, a to oznacza, że będziesz miała gorsze wyniki niż osoba niekarmiąca piersią
i tak z ciekawości, czemu robiłaś badania? Czujesz się słaba, czy lekarz nakazał? Czy tak po prostu?
Pamiętaj, że dla ciężarnych, karmiących matek i osób mhh...nierobiących tego są całkowicie inne normy.
Jeszcze jedno, po połogu raczej "wraca się do ćwiczeń" niż "zaczyna mocny trening" .
2) 4 miechy, czyli (chyba) karmisz piersią, a to oznacza, że będziesz miała gorsze wyniki niż osoba niekarmiąca piersią
i tak z ciekawości, czemu robiłaś badania? Czujesz się słaba, czy lekarz nakazał? Czy tak po prostu?

Pamiętaj, że dla ciężarnych, karmiących matek i osób mhh...nierobiących tego są całkowicie inne normy.
Jeszcze jedno, po połogu raczej "wraca się do ćwiczeń" niż "zaczyna mocny trening" .
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Za mocno poszłaś z treningiem. Jeżeli nie karmisz piersią to warto wzmocnić sie korzeniem pokrzywy. Pamietaj tylko o odpowiedniej cykliczności bo przedobrzysz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dom wiem na swoim przykładzie ze ja miałem także zelazo w normie a mało miałem czerwonych krwinek i hemoglobine miałem w dolnych normach... Suplementacja żelazem pomogła po 3 miesiącach powiększyła sie ilośc czerwonych krwinek i hemoglobine poszlaki góry mocno, jeśli bedziesz brać zelazo staraj sie znaleść zelazo chelatowsne np takie
http://www.firmarelax.pl/olimp-chela-fe ... -1787.html
Zelazo dużo lepiej wchłania sie z wit C i najlepiej naczczo kawa herbata produkty mleczne ograniczają wchłanianie
http://www.firmarelax.pl/olimp-chela-fe ... -1787.html
Zelazo dużo lepiej wchłania sie z wit C i najlepiej naczczo kawa herbata produkty mleczne ograniczają wchłanianie
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:10
- Życiówka w maratonie: 2:44:18
Nie prawda, przy niedoborze witB12 dochodzin do anemii makrocytarnej( wzrost MCV,MCH), przy niedoborach głównie żelaza do mikrocytarnej, (spadek MCV,MCH)natny pisze:1) możesz mieć anemię z racji braku b12
Możliwa jest anemia w Twoim przypadku, jeśli Hb, Hct są w w granicach normy to nie mówimy o anemi. W Twoim przypadku, osoby uprawiającej sport, spadek tych wartości może powodować odczuwalny pogorszenie wydolności. Żelazo w normie świadczy o tym, że dobrze je uzupełniasz. Niska Hb może byc spowodowana utratą krwi, co w przypadku kobiet ma duże znaczenie( miesiączki, poród). Synteza erytrocytu trwa ok. 5 dni, jednak na efekty leczenia czeka się ok 3 tyg. Do produkcji krwi potrzebna jest również dieta bogata we wszystystkie składniki odżywcze i witaminy, nie tylko żelazo. Wg mnie potrzebujesz potrzebujesz dłuższego czasu na wprowadzanie intensywnego treningu, Twój organizm ma do produkcji krwi to co potrzebuje, tylko nie nadąża.
Co ciekawe o okresie porodu dochodzi do wzrostu objętości wyrzutowej serca i objetości oddechowej, co poprawia wydolność. Po porodzie jednak parametry te maleją, jednak nie całkowicie. To może wg mnie tłumaczyć poprawe wyników kobiet po przebytej ciąży.
-
- Rozgrzewający Się
Jak najbardziej taka anemia jest możliwa. Moja przyjaciółka też miała żelazo w normie, a poimo tego zdiagnozowano u niej anemię.
Alkaliczna woda detoksykująca i nawadniająca organizm -
Kod: Zaznacz cały
http://naturaizdrowie.com/