Witam,
jestem biegaczem od okolo 7 lat. Od ostatnich dwoch lat nie moge zrobic progresu. Zmienilem drastycznie trening ( duza objetosc)i nie przeklada sie to na wyniki. Niestety nie moge tego zmienic poniewaz biegam w grupie z innymi biegaczami i wszyscy robimy to samo ( zespol akademicki). Zmarnowalem caly ubiegly rok i w tym jest jeszcze gorzej. Czuje ze mam caly czas spiete miesnie czworoglowe, na treningach nie daje rady z grupa, probowalem zrobic sobie przerwe i nie pomoglo, probowalem biegac wiecej (2 razy dziennie) i tez nic to nie dalo. Jestem w stanie zrobic okolo 2 odcinkow podczas treningu i na wiecej moje nogi mi nie pozwalaja, " scina" mnie do tego stopnia ze tempo spada nawet o 30s/km. Prosze o pomoc, rady ktore pomoga rozwiazac mi ten problem. Chetnie dostarcze innych szczegolow to jest tylko ogolne zapytanie. Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Bole miesni czworoglowych, prosze o pomoc
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:49:05
mike93 pisze:Witam,
jestem biegaczem od okolo 7 lat. Od ostatnich dwoch lat nie moge zrobic progresu. Zmienilem drastycznie trening ( duza objetosc)i nie przeklada sie to na wyniki. Niestety nie moge tego zmienic poniewaz biegam w grupie z innymi biegaczami i wszyscy robimy to samo ( zespol akademicki). Zmarnowalem caly ubiegly rok i w tym jest jeszcze gorzej. Czuje ze mam caly czas spiete miesnie czworoglowe, na treningach nie daje rady z grupa, probowalem zrobic sobie przerwe i nie pomoglo, probowalem biegac wiecej (2 razy dziennie) i tez nic to nie dalo. Jestem w stanie zrobic okolo 2 odcinkow podczas treningu i na wiecej moje nogi mi nie pozwalaja, " scina" mnie do tego stopnia ze tempo spada nawet o 30s/km. Prosze o pomoc, rady ktore pomoga rozwiazac mi ten problem. Chetnie dostarcze innych szczegolow to jest tylko ogolne zapytanie. Z gory dziekuje za odpowiedzi.
dwie uwagi:
- skoro biegasz z grupą, to chyba macie trenera? co on na to?
- skoro zwiększenie objętości nie pomogło, to może trzeba zmniejszyć
o bieganiu na jakim poziomie rozmawiamy?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 32;45
- Życiówka w maratonie: brak
Trener uklada jeden schemat pod cala grupe biegaczy i musze sie do niego dostosowac, moge oczywiscie powiedziec ze nie bede robil danego treningu ale to jest sport akademicki w usa i z tego mam profit. Wiec musze sie dostosowac. Do poki mialem ulozony trening w Polsce tylko pode mnie progres byl kazdego roku. W domu potrafilem robic 10km ciaglego a tutaj nagle mam robic 16, wydaje mi sie ze przyczyna tkwi w zalozeniach treningowych, moze moje cialo nie przyzwyczailo sie do takich warunkow. Ciezko tak gdybac, ale w obecnej chwili nawet rozbiegania sprawiaja mi problemy ( wspomniany bol miesni czworoglowych) totalnie opadam z sil. W Polsce biegalem na poziomie pierwszej piatki na imprezach mistrzowskich. Dziekuje za odpowiedz.
-
- Wyga
mike93 pisze:W Polsce biegalem na poziomie pierwszej piatki na imprezach mistrzowskich. Dziekuje za odpowiedz.
jeśli Ty w mistrzostwach Polski zajmowałeś miejsca tuż za podium, to chyba wybrałeś nieodpowiednie forum.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A niby jakie forum miałby wybrać? Jest jakieś forum dla Mistrzów Polski?
Mi to wyglada na jednak jakieś przetrenowanie wynikające z biegania dużo i za szybko.
Sam jestem zwolennikiem dużej objętości ale z tempem dostosowanym do poziomu.
Mi to wyglada na jednak jakieś przetrenowanie wynikające z biegania dużo i za szybko.
Sam jestem zwolennikiem dużej objętości ale z tempem dostosowanym do poziomu.
-
- Wyga
Adam, z całym szacunkiem, kolega mike chyba trenera z doświadczeniem potrzebuje, a nie porad, mniejszych lub większych, amatorów.Adam Klein pisze:A niby jakie forum miałby wybrać? Jest jakieś forum dla Mistrzów Polski?
.