notoryczne odwadnianie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kulawy_joe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To mój pierwszy post. Witam wszystkich serdecznie :)
Mam nieustający problem z odwadnianiem przy długich wybieganiach, półmaratonach i maratonach. Zwykle na każdą godzinę biegu tracę na wadzę około 1kg pijąc na prawdę nie mało. Na zawodach piję na każdym punkcie z napojami. Weźmy ostatni maraton we wrześniu. Dwa dni wcześniej nawadniałem się zgodnie ze sztuką, a to izotonikami, a to wodą. Kolor moczu słomkowy jak trzeba. Rano w dniu maratonu, na dwie godziny przed wypiłem 0,4l wody. 10 minut przed biegiem dwa duże łyki wody. Przez pierwsze 10 km piłem wodę, łącznie 0,5 l. Od 10 km na każdym "wodopoju" (co 2,5km) na zmianę raz powerade raz wodę. zawsze kubek do dna. Waga po biegu pokazała 3,5 kg mniej (moja wyjściowa waga to 74 kg). A przecież po biegu a przed zważaniem wypiłem całego powerada. Po biegu gorączka 39C, pewnie z przegrzania :) Czy to normalne? Jak sobie z tym poradzić? ;)
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To bardzo niepokojąe a gorączka prawdopodobnie jest skutkiem bardzo silnego odwodnienia.
Powinieneś się bardzo dokłądnie poobserwowac ale nie na zawodach a na codzień.
Bo to bardzo niepokojące i moze wynikać z błędów popełnianych na codzień a może też być już sygnałem jakiegoś schorzenia.

Nawadnianie solidne trwa o wiele dłużej niż 1 doba - minimum 3 doby, więc jak na codzień jesteś odwodniony to doba nawadniania prawie nic nie da. Nalezy pić niewielkie ilości 100-150 ml jednorazowo co około 30 minut.

Zwróć uwagę, czy w ogóle odczówasz pragnienie porównywalne do pragnienia innych osób. Pogadaj z kim możesz, ze znajomymi, rodziną, poobserwuj ile oni piją. Zdarza się, że odczówanie pragnienia jest niedostateczne, w dodatku z wiekiem ten mechanizm się w ogóle załamuje u niektórych juz koło 30-40 r.ż. U osób starszych po 50-60 r.ż. picie powinno się odbywać nawykowo a nie wg. pragnienia, bo standardowo jest ono już zbyt słabe do potrzeb.

Moze pijesz dużo ale napoi odwadniających: kawa, herbata, alkohol (kochne piweczko mało że nie nawadnia, to właśnie odwadnia!!!), napoje wysokosłodzone (soki, cola, itp)

Zbyt duża o raz byt mała (!) ilość soli w diecie też powoduje stałe odwodnienie.

Nadpotliwość też może powodować notoryczne odwodnienie.

No szulaj, bo skoro pijesz w biegu a mimo to doprowadzasz sie do stanu takwielkiego odwodnienia, to cos jest nie tak.
Albo jakieś błędy na codzień, albo coś źle działa w ciele.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

W czym problem, bo nie rozumiem? W tym że się pocisz?
To normalne że traci się wodę w czasie biegu i nie zniwelujesz tego podczas treningu czy zawodów. Latem jak jest gorąco potrafię ważyć 2.5kg mniej po godzinnym truchcie.
To że po maratonie ważysz 3 czy 4kg mniej to najzupełniej normalne, wypiłeś może litr, a w czasie intensywnego biegu przez parę godzin wypociłeś co najmniej kilka litrów, i to zakładając że było chłodno.
Ja po dłuższych zawodach mtb w cieplejszy dzień potrafię ważyć 5 kg mniej niż przed startem i to pijąc w czasie jazdy 2-4 litry picia.
Jedyne co możesz zrobić to trenować tolerancję na odwodnienie, a płyny uzupełniać w czasie po treningu/zawodach.

Gorączka gorączką. Mogła być spowodowana przez stan zapalny wywołany mikrouszkodzeniami mięśni, albo np krótką infekcją - po intensywnych zawodach układ immunologiczny jest bardzo osłabiony przez parę godzin i łatwo coś złapać.
The faster you are, the slower life goes by.
Jus7479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy aby na pewno ubywa Ci aż 1 kg na godzinę?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ