wie ktos jak rehabilitowac rękę po zdjęciu gipsu??
zdjeli dzisiaj mojej mamie gips z reki po złamaniu końci promieniowej i ją troche nap....la.
dajcie jakieś dobre ćwiczenia albo preparaty które pomogą jej szybciej wrocic do pełnej sprawności.
rehabilitacja po złamaniu
- octan
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Póki co żadnych ćwiczeń nie polecam, wnioskuję, że mama ma trochę latek, i kości nie regenerują się tak szybko jak u młodzieży. Jeśli ją n......a to musi to przeboleć.
Może wykonywać delikatne ruchy dłonią w celu rozruszania mięsni przedramienia. Tyle moich rad.
Może wykonywać delikatne ruchy dłonią w celu rozruszania mięsni przedramienia. Tyle moich rad.
Dla zwolenników jednomandatowych okręgów wyborczych:
www.jow.pl www.popieramjow.pl
www.jow.pl www.popieramjow.pl
- goral29
- Wyga
tak,to było złamanie podgłówkowe. a kiedy moze zacząć wykonywac jakies ćwiczenia?
widziałem zdjęcia rtg-wszystko zrosło sie ok,czyli zadnych powikłań nie powinno być. teraz musi tylko to rozruszać a nie wiem za bardzo jak to szybko i skutecznie zrobić
widziałem zdjęcia rtg-wszystko zrosło sie ok,czyli zadnych powikłań nie powinno być. teraz musi tylko to rozruszać a nie wiem za bardzo jak to szybko i skutecznie zrobić
- rono
- Zaprawiony W Bojach
Po złamaniach podgłówkowych (niby takie pierdółkowate złamania) wysoko prawdopodobnym jest, że nie osiągnie się pierwotnego zakresu ruchu stawu w 100% (chodzi chyba o staw łokciowy), ale można z tym żyć (PZU daje 1000 zyli na odczepne). To normalne, że po trzytygodniowym gipsie mama ma przykurczone mięśnie, wygląda to niewesoło, korekcja potrwa trochę czasu, wiek też nie jest tu sprzymierzeńcem.
Ćwiczenia polegają na delikatnym rozciąganiu mięśni ramienia i przedramienia, ćwiczeniach ruchów supinacyjnych i pronacyjnych przedramienia, na początku bez, a następnie z lekkim obciążeniem, ale niestety (może tego słowa nie powinno ty być), najlepiej przy udziale specjalisty rehabilitanta, gdzie też mama powinna zostać skierowana.
Powodzenia!
(Edited by rono at 9:52 pm on April 11, 2005)
Ćwiczenia polegają na delikatnym rozciąganiu mięśni ramienia i przedramienia, ćwiczeniach ruchów supinacyjnych i pronacyjnych przedramienia, na początku bez, a następnie z lekkim obciążeniem, ale niestety (może tego słowa nie powinno ty być), najlepiej przy udziale specjalisty rehabilitanta, gdzie też mama powinna zostać skierowana.
Powodzenia!
(Edited by rono at 9:52 pm on April 11, 2005)