chondromolacja
- assiast
- Rozgrzewający Się
jestem tu pierwszy raz,i jestem laikiem ale dużo sobie tu poczytałam, ale i tak nie wiem co mam robić.A więc tak zaczęłam próbować leczyć swoje kolano, które skrzypi, trzeczczy już od paru lat a boli tylko przy schodzeniu w dół, chodzę po górkach, ale ostatnio już nie mogę .Będąc u dwóch specjalistów dowiedziałam się ,że jest to chondromolacja, i jest efektem mojego przetrenowania. Jeden z nich polecił artroskopie, na którą mam czekać rok, chyba ,że prywatnie ( 3000 tys) a drugi zastrzyki, które też kosztują , trzy serie w odstępach półrocznych:Synvisc lub Ost. Nie wiem co mam robić, na co się zdecydować, nie miałam proponowane nic innego. Poradźcie co mam zrobić
Rozgrzewająca się
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kup zastrzyki, poczekaj. Jeśli nie będzie zmiany to czekaj na artroskopie, a jeśli Cię stać to prywatnie. Zacznij rehabilitację - najlepiej krioterapia 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
W górach jest wszystko co kocham...
- arturmr
- Wyga
ja czekałem na artroskopie 8 miesiecy... ale to tylko dlatego ze nie pytalem po innych szpitalach...teraz miałem drugą artroskopie po niecałych dwóch miesiącach...Pochodz i popytaj w innych szpitalach
- assiast
- Rozgrzewający Się
Już trochę się dowiadywałam o Artroskopii, i artroskopia artroskopi nie równa, zależy kto robi, tak mi powiedział specjalista we Wrocławiu, u mnie w mieście mogę mieć za m-c, ale jak to powiedział on, u nas dopiero się uczą. Więc trzeba mieć namiary na dobrego fachowca. I co zrobić artrskopie, czy zastrzyki,od czego zacząć, miałam doczynienia z dwoma specjalistami i dwie różne teorie, tylko namieszali, ale pomału może ktoś mi rozjaśni, to jest jednak kasa, i żebym wiedziała, co lepsze, czym zacząć leczenie.
Rozgrzewająca się
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Jak już pisałam, ja na Twoim miejscu zaczęłabym od zastrzyków - wiem, że to kupa kasy, ale jest to mniej inwazyjne niż artroskopia i również może przynieść efekt. A co do artroskopii to jest to jakby nie patrzeć zabieg operacyjny, zatem inwazyjny..
Każdy przypadek jest inny ciężko powiedzieć co masz zrobić. Ja miałam od razu artroskopię i żałuję, że nie wiedziałam o zastrzykach... Tylko, że w moim przypadku doszło jeszcze uszkodzenie łąkotki.
Jak już pisałam - ja zaczęłabym od zastrzyków!
Pozdrawiam
Każdy przypadek jest inny ciężko powiedzieć co masz zrobić. Ja miałam od razu artroskopię i żałuję, że nie wiedziałam o zastrzykach... Tylko, że w moim przypadku doszło jeszcze uszkodzenie łąkotki.
Jak już pisałam - ja zaczęłabym od zastrzyków!
Pozdrawiam
W górach jest wszystko co kocham...
-
- Rozgrzewający Się
ja tez nie mialam wyboru i od razu poszłam na artroskopię. :/ Tylko że mnie leczyli wczesniej rok beznadziejni lekarze, ktorzy bez zadnych badań zaczeli dawać mi gipsy czy fizjoterapię. dopiero w innym szpitalu dowiedziałam się co mi jest. żenada... juz nawet mnie to śmieszy... niedługo chyba znowu idę na zabieg, bo moj stan diametrialnie sie pogorszyl... ale to juz jest zależne ode mnie...
'
Jest ktos kogo przestało to boleć?????
'
Jest ktos kogo przestało to boleć?????
-
- Rozgrzewający Się
Witam, Ja też jestem już po artroskopii. Teraz czekam na zastrzyki. Ile kosztują? Ile zastrzyków to seria? Mam chondromalację III stopnia ale niestety drugie kolano też boli.. więc obydwa BARDZO bolą..
- olusia03
- Rozgrzewający Się
witam!
na tej stronie tematycznej jestem pierwszy raz
Też mam problem z kolanem, leczę się już czwarty rok, jestem po artroskopi kolana, na której wykryto że mam rozmiękanie chrząstk II\III*i, przeszłam kurację arthrylem. non stop mam rehabilitację w fizjoterapi mam pytanie czy jest to choroba wyleczalna, bo spotkałam się u lekarzy z różnymi opiniami, co to jest za choroba, czy trzeba zatosować specjalną dietę, czy mżna coś zrobić w warunkach domowych co by przyspieszyło. też wyleczenie się z niej. Po artroskopi mam "strzelanie", coś"blokuje" mi w nim czy to jest normalne?proszę i dziękuję za odpowiedź
olusia
na tej stronie tematycznej jestem pierwszy raz
Też mam problem z kolanem, leczę się już czwarty rok, jestem po artroskopi kolana, na której wykryto że mam rozmiękanie chrząstk II\III*i, przeszłam kurację arthrylem. non stop mam rehabilitację w fizjoterapi mam pytanie czy jest to choroba wyleczalna, bo spotkałam się u lekarzy z różnymi opiniami, co to jest za choroba, czy trzeba zatosować specjalną dietę, czy mżna coś zrobić w warunkach domowych co by przyspieszyło. też wyleczenie się z niej. Po artroskopi mam "strzelanie", coś"blokuje" mi w nim czy to jest normalne?proszę i dziękuję za odpowiedź
olusia
- aggy
- Rozgrzewający Się
witam
ja tez mam problemy z kolanem od 2,5 lat zaden lekarz nie umiał stwierdzic pochodzenia bólu, zalecali tylko smarowanie maśćmi, mialam rowniez fizykoterapie ktora mi nie pomogla...
jestem teraz po artroskopii kolana - stwierdzono chondromalacje kłykcia piszczelowego bocznego i przyśrodkowego...lekarz zaproponowal mi serje zastrzyków nazwy nie powiedział :/ wiem tylko tyle że sa z grzebienia koguta i ze sa bardzo drogie....
nie wiem czy powinnam sie zgodzic...
i jakie cwiczenia moge wykonywac? bo jak dotad to zadne bo mnie zaraz kolano bolalo ( nawet jak tanczylam i pływałam)
ja tez mam problemy z kolanem od 2,5 lat zaden lekarz nie umiał stwierdzic pochodzenia bólu, zalecali tylko smarowanie maśćmi, mialam rowniez fizykoterapie ktora mi nie pomogla...
jestem teraz po artroskopii kolana - stwierdzono chondromalacje kłykcia piszczelowego bocznego i przyśrodkowego...lekarz zaproponowal mi serje zastrzyków nazwy nie powiedział :/ wiem tylko tyle że sa z grzebienia koguta i ze sa bardzo drogie....
nie wiem czy powinnam sie zgodzic...
i jakie cwiczenia moge wykonywac? bo jak dotad to zadne bo mnie zaraz kolano bolalo ( nawet jak tanczylam i pływałam)

- ROMAN WALDOWSKI
- Rozgrzewający Się
WSPOLCZUJE TEZ MAM CHONDROMALACJE NAJLEPIEJ ODPUSCIC SOBIOE BIEGANIE A WTEDY PO POL ROKU PROBLEMY USTAMPIA