KOLANO POMOCY BARDZO PROSZE!!!!!!!!!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam do bardzo ważne ( dla mnie ) pytanie, z drugiej strony chcioałbym uzyskać dobrą rade otóz Gram w piłkę nozną ,14 wrzesnia feralnego dnia podczas meczu PP po dokładnie 5 minutach gry w wlace o piłke stąpnołem nogą na ziemie a kolano poleciało dalej....tak zwane skręcenie kolana, generalnie wstałem o własnych siłach i lekko kuśtykając mogłem chodzić, na pogotowiu lekarz "podejżewał" uszkodzenie łękotki i więzadeł MCL no i tradycyjnie włozyl noge do gipsu na 3 tygodnie.kolano nie było opuchniete tzn po okresie 2 godzin troche spuchło z boku, miałem też bolesnośc z boku, troche bolało jak nacisnołem kolano z boku, teraz mineły już prawie 4 miesiące od urazu po wyciągnięciu nogi z gipsu udałem się do specjalisty ortopedi Dr.Dudziaka który specjalizuje się ponoć w kontuzjach sportowych( leczy piłkarzy Ruchu Chorzów- przynajmniej mam takie informacje) stwierdził on na podstawie testów więzadeł tzn wymachiwał mi kolanem, skręcał itp, stwierdził że staw mam stabilny, aktualne skończyłem rehabilitacje i zabiegi Elektrostymulacje oraz Krioterapie, od 2 tyg zaczołem biegać i musze powiedzieć że było ok tzn na drugi dzien lekko mnie bolało kolano podczas wchodzenia na schody ale to tak minimalnie. Do czego zmierzam, słyszałem że taki uraz wymaga tylko i wyłącznie zabiegu Artroskopii, chociaz aktualnie jeden z piłkarzy 2 ligowych o podobnym urazie leczy się zapobiegawczo,czy istnieje szansa że mozna wrócić do sportu czyli do gry w piłkę nożną i zapomniec o tym że w każdej chwili może to powrócić?? co jeszcze moge zrobić żeby miec w pewnym stopniu pewnośc że z kolanem jest ok. może jakieś jeszcze zabiegi albo co...słyszałem o rezonansie magnetycznym??? no nie wiem może mieliście taką kontuzje albo wieci co robić w takich wypadkach, będe bardzo wdzięczny za każdy post który coś wniesie dobrego w moją nadzieje na powrót do gry...pozdrawiam wszyskich
musi być OK!!!!!!!!!!!!!!!
- Lila
- Rozgrzewający Się
Witam!
No to jestem twoją bratnią duszą.Ja biegałam i ćwiczyłam yoge którą uwielbiałam ponad wszystko.A tera od roku nic nie robie.Bolą mnie oby dwa kolana również czasem przy wchodzeniu po schodach.Miałam robione USG ale nic nie wykazało.Odwiedziłam kilku ortopedów i żaden nic nie znalazł a kolana jak bolały tak bolą.Nie poddawaj się artroskopi dopóki nie będziesz pewien co Ci jest a do tego potrzebny jest nam rezonans magnetyczny.Artroskopia to operacja a może się okazać nie potrzebna(jeszcze!!!)bo jeśli to chondromolacja to pewnie kiedyś będzie.Próbowałeś preparatów na wzmocnienie stawów?Ja biore siarczan glukozaminy i nawet trochę pomaga.Pozdrawiam,Pa
No to jestem twoją bratnią duszą.Ja biegałam i ćwiczyłam yoge którą uwielbiałam ponad wszystko.A tera od roku nic nie robie.Bolą mnie oby dwa kolana również czasem przy wchodzeniu po schodach.Miałam robione USG ale nic nie wykazało.Odwiedziłam kilku ortopedów i żaden nic nie znalazł a kolana jak bolały tak bolą.Nie poddawaj się artroskopi dopóki nie będziesz pewien co Ci jest a do tego potrzebny jest nam rezonans magnetyczny.Artroskopia to operacja a może się okazać nie potrzebna(jeszcze!!!)bo jeśli to chondromolacja to pewnie kiedyś będzie.Próbowałeś preparatów na wzmocnienie stawów?Ja biore siarczan glukozaminy i nawet trochę pomaga.Pozdrawiam,Pa
LiLa
-
- Rozgrzewający Się
Witam dziękuje ze odpowiedziałaś na mój Post!!! co to jest chondromolacja??? szczerze to nie próbowałem żadnych preparatów do wzmaciania stawów, ostatnio myślałem nad Artrosanem i chyba zrobie sobię taką miesięczną kuracje, narazie biegam i powiem szczerze że nie jest źle, kolano nie boli i powoli próbuje biegac ze zrywu czyli nagle przyśpieszając, w tym tygodniu planuje wizyte na siłowni żeby troche pozmacniac kolanka, co do rezonansu to muszę sobie to zrobić , chociaz słyszałem że trzeba bardzo długo czekac, a nie orientujesz sie ile kosztuje prywatnie takie badanie?? kurcze czemu z tymi kolanami takie problemy:/ dobrze że mnie troche pociesszyłaś, czytałem tu dużo komentarzy o artroskopi żeby się nie poddawac temu zabiegowi bo nie gwarantuje poprawe......no cóż zobaczymy jakl dalej będzie, a jak u ciebie dalej takie problemy
(( przerąbane....pozdrawiam!!!!

- Lila
- Rozgrzewający Się
Witam!
Rezonans jest rzeczywiście drogi,kilkaset złotych ale dokładnie nie wiem ile.Ja w zasadzie biegać to też modę.Przy wchodzeniu po schodach już nie boli.Boli mnię kiedy zginam mocno kolana a dokładnie gdy chcę przykucnąć lub usiąść na piętach.Kopytolog doradził mi przerwe w ćwiczeniach więc nie robie nic.W wakacje trochę ćwiczyłam yoge ale dolegliwości się mocno nasiliły po 2 miesiącach ćwiczeń więc przerwałam. Chondromalacja przepraszam za poprzedni błąd w pisowni to inaczej spluszowacenie chrząstki stawowej prowadzące w skrócie mówiąc do jej zniszczenia.Jest to choroba nieuleczalna,można ją tylko hamować ale miejmy nadzieje że nas to nie dotyczy.Pozdrawiam Serdecznie
Rezonans jest rzeczywiście drogi,kilkaset złotych ale dokładnie nie wiem ile.Ja w zasadzie biegać to też modę.Przy wchodzeniu po schodach już nie boli.Boli mnię kiedy zginam mocno kolana a dokładnie gdy chcę przykucnąć lub usiąść na piętach.Kopytolog doradził mi przerwe w ćwiczeniach więc nie robie nic.W wakacje trochę ćwiczyłam yoge ale dolegliwości się mocno nasiliły po 2 miesiącach ćwiczeń więc przerwałam. Chondromalacja przepraszam za poprzedni błąd w pisowni to inaczej spluszowacenie chrząstki stawowej prowadzące w skrócie mówiąc do jej zniszczenia.Jest to choroba nieuleczalna,można ją tylko hamować ale miejmy nadzieje że nas to nie dotyczy.Pozdrawiam Serdecznie
LiLa
-
- Rozgrzewający Się
Lila to brzmi groźnie ta chromogolacja czy jakoś tam
mam nadzieje że wyjdziemy z tego jakoś trzeba być twardym a nie miętkim
)))))) ja zaczołem chodzić na siłownie a jak będzie dalej to zobaczymy, generalnie mnie też boli jak bardzo docisne noge do podudzia ale mam nadzieje ze to przejdzie bo już coraz mniej boli
no nic pozostaje wieżyć że będzie lepiej.......słyszałem że na rezonans trzeba czekać ponad pół roku jesli chce się iśc z funduszu zdrowia czy jak było wcześniej z kasy chorych.........ech ta polska rzeczywistość :-0(((((

- Lila
- Rozgrzewający Się
Ja też mam nadzieje że wszystko będzie dobrze.Bo musi być!Nie może być inaczej!Mam zamiar zrobić sobie rezonans magnetyczny a do tego czasu nie obciążam kolan.Robie sobie brzuszki i inne tego typu ćwiczenia oraz wzmacnjam czworogłowy,to bardzo ważne.Pozdrawiam!
LiLa
- Lila
- Rozgrzewający Się
Dzięki za wsparcie Misio.Potrafisz dodać otuchy.
A ja i tak mam nadzieje że nie jestem chora i że to tylko zwykłe przeciążenie tym bardziej że żaden lekarz mi takiej diagnozy nie wystawił.Pozdro dla optymistów i pesymistów również.
A ja i tak mam nadzieje że nie jestem chora i że to tylko zwykłe przeciążenie tym bardziej że żaden lekarz mi takiej diagnozy nie wystawił.Pozdro dla optymistów i pesymistów również.
LiLa
-
- Dyskutant
apropo rezonansu...
najgorsze jest to ze rezonans magnetyczny czasami też nie stawia konkretnej diagnozy.
P.S
czasami nie widzi rezonans,a czasami radiolog opisujący zdjęcia:)
najgorsze jest to ze rezonans magnetyczny czasami też nie stawia konkretnej diagnozy.
P.S
czasami nie widzi rezonans,a czasami radiolog opisujący zdjęcia:)
-
- Rozgrzewający Się
Witam, Ja również mam chondromalację III stopnia. Jestem już po artroskopii i czekam na zatrzyki. Niestety jest coraz gorzej. Z dnia na dzień. Nigdy nie przypuszczałam że będę miała problemy żeby wejść po schodach. Najgorsze że drugie kolano również boli, nawet bardziej. Dbajcie o siebie i nie przeciążajcie nogi. No i ćwiczenia mięśnia czworogłowego w odciążeniu czyli prosta nóżka i do góry tak ze 100 razy dziennie. Pozdrawiam
- anka150321
- Wyga
ja powiem tylko tyle z
że te wszuystkie problemy z kolanami są doiś powszechne sama mam problem z kolanem trebuje siatkówke i powiem że ten problem jest dla mnie dośc uciążliwy gdyż lekarz zabronił trenowaci jestem w kropce byłam u 3 ortopedów pierwsi dwaj twierdzą żę operacja pomożę a ten trzeci nie daje stuprocentowej gwarancji i nie wiem w jaki sposób ale musze wyleczyc to kolano bo nie wyobrażam sobie życia bez sportu widze że twojego dolegliwości bółowe nie są poważne mnie boli czasem nawet jak siedze albo leżę z podniesioną nogą przez jakiś czas a jak zginam kolano to coś tam sobie przeskakuje wizyte u lekarza mam dooiero we wresniu wiec musze trochew poczekać zrobię nowe badania mam na myśli rtg i usg o rezonansie nie myślałam bo wydaje sie być zbyt kosztowny a wcale nie powiedziane chyba ze cos wykarze
to ja życze powrotu do zdrówka i pozdrawiam
że te wszuystkie problemy z kolanami są doiś powszechne sama mam problem z kolanem trebuje siatkówke i powiem że ten problem jest dla mnie dośc uciążliwy gdyż lekarz zabronił trenowaci jestem w kropce byłam u 3 ortopedów pierwsi dwaj twierdzą żę operacja pomożę a ten trzeci nie daje stuprocentowej gwarancji i nie wiem w jaki sposób ale musze wyleczyc to kolano bo nie wyobrażam sobie życia bez sportu widze że twojego dolegliwości bółowe nie są poważne mnie boli czasem nawet jak siedze albo leżę z podniesioną nogą przez jakiś czas a jak zginam kolano to coś tam sobie przeskakuje wizyte u lekarza mam dooiero we wresniu wiec musze trochew poczekać zrobię nowe badania mam na myśli rtg i usg o rezonansie nie myślałam bo wydaje sie być zbyt kosztowny a wcale nie powiedziane chyba ze cos wykarze
to ja życze powrotu do zdrówka i pozdrawiam
ankaa15
- dianaaa
- Wyga
aniu z objawow wynika ze masz zerwane wiezadlo ale na rezonansie tego raczej nie widac, co do artroskopii to duzo zalezy od lekarza jesli lekarz jest sam niepewny to znaczy ze nie warto do niego przychodzić bo sam sie boi, po samym badaniu artroskopowym nie ma sie dużych dolegliwsci chyba ze ma sie robiona resekcje łąkotki( miałam) to pod warynkiem ze chrząstka stawowa jest nie uszkodzona po 2tyg odstawia sie kule, jak lezalam w szpitalu to jedna sala facetow zawalona byla sportowcami i mowili ze ich tu skierowal lekarz sportowy, do tego lekarza ludzie pokonują pond 500km i nie żałują więcej infor.
gg:1032759
dianaaa@op.pl
gg:1032759
dianaaa@op.pl
Diana