Quote: from mich81 on 3:09 pm on Sep. 10, 2004
do marcina 70 - zeby biegac ten sam dystans w coraz krótszym czasie:)
BARDZO ZŁY POMYSŁ
NIESKUTECZNY NIEBEZPIECZNY I BEZ SENSU
Zanim zaczniesz COKOLWIEK uzupełniać sprawdź sobie tego poziom we krwi. Np to żelazo - idź do laboratorium - niech Ci spuszczą troche krwii - i zleć im niezbędne badania.
Jak masz wartośći w górnej połowie normy to NIE RUSZAJ tego.
Chyba ze masz niższe. Ale z głową - połykać 2 tyg i powtórzyc, jak OK to odstawic.
Nie rozumiem takiego podejscia. Wierzysz ze od łykania żelaza będziesz silniejszy??
NIEPRAWDA.
Jedynie od niedoboru mozesz być słabszy.
Jak masz 'normalną' wartość np 110 [jakichstam jednostek] to jak nałykasz sie tabletek i skoczy do 170 [jakichstam jednostek] to nic Ci to nie da. A moze zaszkodzic W sportach wytrzymałościowych liczą sie parametry krwi - a te zależą jedynie od tego czy żelaza nei brakuje - jego nadmiar juz ich nie poprawia
Z początku myślałem ze tak Cie zdiagnozowali ale po tym co napisałeś mnie rozbroiłeś.
Jak masz w aucie za mało oleju i dolejesz bedzie pracował lepiej. Ale jak miałes poziom OK i PRZELEJESZ bedziesz miał kłopoty. I jeszcze bez sensu zmarnujesz olej.
Z ludzkim organizmem jest podobnie.
Nie wierzysz => sprawdzisz => przekonasz sie. Tylko po co kiedy inni moga Ci to powiedzieć bez tego?? Po co narażać zdrowie - twój najwiekszy skarb??
W sporcie używa sie preparatów wit-mineral zeby wyrównywać straty spowodowane intensywnym treningiem. W/g mnie jest to niezbędne. ALE nie polega to tylko na suplementacji JEDNYM pierwiasktkiem/substancją bo to jest bez sensu. Nawpieprzasz sie żelaza i i tak bedziesz miał anemie bo braknie B12 kw foliowego miedzi czy cynku. Wątroba Ci z nadmiaru zardzewieje a nic to nie pomoże. Kumasz??
JEDNA PODSTAWOWA RÓZNICA MIEDZY TYM CO NAPISAŁES JEST TAKA:
suplementacje prepartatmie witaminowo mineralnymi stosuje po to zeby nie doprowadzić do niedoborów i nie osłabnąć.
A NIE PO TO ZEBY BIEGAC SZYBCIEJ
Jak miałes niedobory albo twój trening jest na tyle ambitny ze wymaga supelmentacji na pewno wyniki będą lepsze. Ale nie dlatego że np żelazo daje kopa tylko ze jego brak daje kopa tylko ze do tyłu.
A napisałes to w taki sposób który jest podobny do myslenia koksiarzy - to podobno pomaga, to biore, nie patrze na konsekwencje zdrowotne. Ja tego nienawidze podobnie wielu innych forumowiczów wiec nie dziw sie ze odpowiedzi są takie nie inne.
Jesli Cie interesuje poważnie i odpowiedzialnie prowadzona supelementacja to idz do lekarza sportowego a jak nie mozesz to zrób badania krwi i napisz wiiecej o swoim treningu.
(Edited by yash at 10:27 am on Sep. 11, 2004)