problem z kolanem, czyli kto mi pomoże
- Harvey
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Swiadom jestem, ze z kolana bedzie barometr bo prawe juz takie mam, a to kiedy wroci sie do sportu w glownej mierze zalezy od samego chorego ile pracy wlozy w cwiczenia i rehabilitacje. srubki wybralem biowchlanialne wiec nie beda mi przeszkadzac. W srode wieczorem bede w domu wiec napisze jakie samopoczucie po operacji. Jade sie kroic. POzdrawiam :D
- Harvey
- Rozgrzewający Się
Paunow, postep w leczeniu artroskopowym jest szybszy niz Ci sie wydaje. Zaraz kilka godzin po zabiegu wsadzaja Ci noge w taka szyne ktora za Ciebie cwiczy juz od pierwszych godzin noge, powrot do pelnego zdrowia przy intensywnej prowadzonej pod okiem specjalisty rehabilitacji nastepuje po okolo 3-4miesiacach
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Tylko wiesz-nie wszystkich stać na takie leczenie.Ja nie mam kasy żeby sobie zrobić artro prywatnie,a śrubki biowchłanialne-ech marzenie 

W górach jest wszystko co kocham...
- Harvey
- Rozgrzewający Się
Swiadom jestem kosztow i problemow z tym zwiazanych. Naszczescie jestem juz po zabiegu, czuje sie calkiem niezle, bol podobny do tego jak przyzerwaniu. jeszcze mi przy okazji lekotke wyjeli i boczne wiezadlo podsztukowali:D czas na sleczenie przed kompem... ale przynajmniej tego jebanego zusu nie place
- saint
- Zaprawiony W Bojach
polecam fajny artykul o Chondromalacji http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php? ... 057&alt=60
a szczegolnie koncowke:
"Bardzo ważne jest korygowanie osi biomechanicznej kończyn i uszkodzeń towarzyszących prowadzących do destrukcji chrząstki (uszkodzenia łąkotki, więzadeł krzyżowych, fałd błony maziowej, koślawość lub szpotawość kończyn, przebyte zwichnięcie rzepki, itd.) oraz likwidacja nadmiernego nacisku powierzchni chrzęstnych (osteotomie korekcyjne kończyn, mobilizacja tkanek miękkich, wyrównanie proporcji grup mięśniowych, itd.). Właściwa rehabilitacja i leczenie odżywcze może uchronić przed potrzebą interwencji chirurgicznej. Ważne jest również wykluczenie lub leczenie chorób układowych, np.: dny moczanowej, reumatoidalnych, odczynowych."
wynika stad ze nalezy jak najwczesniej rozpoznac niszczenie chrzastki i zrobic wszystko zeby temu zapobiec
a tu jest swietny artykul napisany prostym jezykiem i wiele cennych porad, koniecznie przeczytac !!! http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=8254
(Edited by saint at 12:25 pm on Aug. 8, 2004)
a szczegolnie koncowke:
"Bardzo ważne jest korygowanie osi biomechanicznej kończyn i uszkodzeń towarzyszących prowadzących do destrukcji chrząstki (uszkodzenia łąkotki, więzadeł krzyżowych, fałd błony maziowej, koślawość lub szpotawość kończyn, przebyte zwichnięcie rzepki, itd.) oraz likwidacja nadmiernego nacisku powierzchni chrzęstnych (osteotomie korekcyjne kończyn, mobilizacja tkanek miękkich, wyrównanie proporcji grup mięśniowych, itd.). Właściwa rehabilitacja i leczenie odżywcze może uchronić przed potrzebą interwencji chirurgicznej. Ważne jest również wykluczenie lub leczenie chorób układowych, np.: dny moczanowej, reumatoidalnych, odczynowych."
wynika stad ze nalezy jak najwczesniej rozpoznac niszczenie chrzastki i zrobic wszystko zeby temu zapobiec
a tu jest swietny artykul napisany prostym jezykiem i wiele cennych porad, koniecznie przeczytac !!! http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=8254
(Edited by saint at 12:25 pm on Aug. 8, 2004)
-
- Rozgrzewający Się
hej, widze ze troszke polaziliscie po lekarzach sportowych i ortpedach. czy moglibyscie mi polecic kogos fajnego, znajacego sie na rzeczy? z gory dzieki
magda
- Ralphi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A w jakiej części Świata?
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
-
- Rozgrzewający Się
Kurcze, oczywiscie zapomnialam dopisac ze interesuja mnie lekarze z wrocławia. z gory dzieki za info.
- magsonik
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Jezeli chodzi o lekarza z dolnego slaska to polecam dr jacka Poryckiego. Pracuje on we wroclawiu, przyjmuje prywatnie takze w Zgorzelcu. Mam o nim bardzo dobre zdanie. Jako jedyny postawil dobra diagnoze.. i przykro to stwierdzic.. ale bede miala artroskopie.. moim zdaniem lepsze to niz ciagle klucie w kolana przez lekarzy i wstrzykiwanie lekow za duze sumy i to bez efektow. 

Carpe Diem
-
- Rozgrzewający Się
Ja jestem już po artroskopii (III stopień chondromalacji). Mój rehabilitant odradził stabilizator stawu, bo podobno jak raz już się zacznie to trzeba bedzie zawsze. Najważniejsze jest wzmacnianie mięśnia czworogłowego, który utrzymuje rzepkę w prawidłowym miejscu. Czyli prosta noga w góre i tak 10 sek x 100 razy dziennie. Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Witam
czytam wasze opinie i jednego wam zazdroszcze. wy wiecie co wam dolega. ja juz mialem 3 oubkcje prawego kolana i nikt jeszcze nie powiedzial mi z jakiego powodu to sie stalo... przeciesz 3 oukcje to juz znak ze kolano nie jest zdrowe. lekarz czeka jeszcze na czwarte zebranie plynow w kolanie...
ach polska rzeczywistosc...
czytam wasze opinie i jednego wam zazdroszcze. wy wiecie co wam dolega. ja juz mialem 3 oubkcje prawego kolana i nikt jeszcze nie powiedzial mi z jakiego powodu to sie stalo... przeciesz 3 oukcje to juz znak ze kolano nie jest zdrowe. lekarz czeka jeszcze na czwarte zebranie plynow w kolanie...
ach polska rzeczywistosc...