Kark

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
polemizuj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
Po nawet nie zbyt dużych dystasach dostaje silnego bólu w karku, który utrzymuje sie przez kilka dni. Jest to bardzo irytujące i nieprzyjemne. Mam dopiero 16 lat dlatego zastanawia mnie taki stan rzeczy. Byłbym wdzięczny za sensowną odpowiedź.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
votec128
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej. tez w ogolniaku mialem takie problemy ktore przechodzily po jakims czasie. wina moze byc tylko rozgrzewka a raczej jej brak. postaraj sie rozgrzac szyje i wolnym truchtem robic wymachy rekoma ,naprzemian lewa i prawa . powinno pomoc.
Heh,i tak bede [b]lepszy[/b]-kwestia czasu
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bóle karku lub jakiejkolewiek innej części kręgosłupa, świadczyć mogą o jakiś zmianach w tej części kręgosłupa. Optymalne postępowanie w tej sytuacji to byłoby pójście do felczera, zrobienie rentgena itp.Ale ja po ostatniej mojej wizycie mam jak najgorsze zdanie o tych znachorach. Dlatego podaję parę ćwiczeń na wzmocnienie mięśni w okolicy odcinka szyjnego kręgosłupa:
-leżąc na plecach nogi zgięte w kolanach, ręce wzdłuż tułowia
a) skręcasz głowę w prawo, następnie w lewo
b)podnosisz głowę tak aby brodą dotknąć klatki piersiowej
c)przesuwasz głowę po podłodze nie unosząc jej, raz w lewo raz w prawo tak aby dotknąć uchem barku.
d) podnosisz głowę tak jak w ćwiczeniu b, a następnie skręcasz ją w prawo. Wracasz do pozycji wyjściowej i robisz to samo tylko skręcasz tym razem w lewo.
e)podnosisz głowę i łopatki, jednocześnie starasz się maksymalnie wyciągnąć wyprostowane ręce do przodu ( ręce pozostają nieco poniżej kolan)

-leżąc na boku
a)jedna ręka zgięta w łokciu podłożona pod głowę druga leży swobodnie na tułowiu i biodrach,nogi wyprostowane. Podnosisz maksymalnie głowę z leżacej ręki starając się dotknąć barku
-leżąc na brzuchu, głowa spoczywa na splecionych dłoniach,nogi wyprostowane.
a) podnosisz głowę maksymalnie do  tyłu.
b)robisz tak jak w poprzednim ćwiczeniu, następnie skręcasz głowę w lewo, Wracasz do pozycji wyjściowej i robisz to samo ale skręcasz głowę w prawo

-W klęku podpartym ( na czworakach)
a) wykonujesz skręt głowy i tułowia raz w lewo raz w prawo, nie odrywając kolan i dłoni od podłoża.

Jak jakiś opis jest niezrozumiały to krzycz.

A tutaj znajdziesz inne ćwiczenia na kręgosłup:

http://www.plecy.com.pl/serwis2.php?temat=7&p_temat=7a
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ