Odciski - jakie buty?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Pogo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Ostatnio na prawej stopie po 1,5 h biegu zrobił mi się odcisk przechodzący w krwiak. Nie wyglądało to zbyt ładnie lecz to zlekceważyłem. Teraz zauważam, że taka sama sytuacja dzieje się w stopie prawej - robi się odcisk po zewnętrznej(?) stronie stopy, tzn. lewa stopa - po prawej odcisk, prawa stopa - po lewej odcisk.

Oczywiście wszystko przez buty. Specjalnie szukałem po sklepach butów amortyzujących, test wodny wykazał, że mam supinancję. Kupiłem sobie w Makro" Adidas Cushion Valcon ileś tam" nio i nabawiłem się tych nieszczęsnych odcisków.

Jakie buty mi proponujecie, jakie marki i modele? Słyszałem, że najlepsze to Mizuno Wave, ale jest ich tyle podtypów, że nie wiem które wybrać. POMOCY :D
z góry dziękuję za pomoc.
New Balance but biegowy
lcs
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a moze to nie wina butow tylko skarpetek?
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pogo -a wygodne były dla Ciebie te Adidasy "ileś tam"?Może po prostu nie leżały dobrze na twojej stopie.
Co do odcisków to oprócz dopasowania "fasonu" buta ważna jest też jego dobra wentylacja.Biegam od kilku miesięcy w Mizunach z takim systemem i muszę przyznać,że zapomniałem co to odciski.Fakt,że są one też nieco większe niż moje poprzednie buty...
Nie chciałbym  tu jakoś "sławić' marki mizuno ,ale w moich /M.Wave Creation/ przebiegłem maraton bez najmniejszych śladów na stopach-aż sam byłem zdziwiony-bo przezornie naszykowałem sobie zestaw reanimacyjny dla stóp... ;)
Awatar użytkownika
madmax1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

częstą przyczyną odcisków są:
złe, źle ułożone skarpetki w bucie (szew, splot, materiał),
zbyt wąskie buty w części palcowej
wysoka temeperatura zewnętrzna a co za tym idzie - gotowanie się stopy;
często wszystkie 3 czynniki na raz;
radzę: starannie umieszczać nogę w bucie czyli dobrze ułożyć skarpetkę wielokrotnie gładząc stopę tak aby sie idealnie ułożyła na stopie; dobierać skarpetki odpowiednio do temepratury; odpowiednio wiązać buty; sposoby wiązania butów w zależności od kstałtu stopy są dostępne na polskiej stronie newbalance'a. jeśli jednak masz ciasne buty i jest b. ciepło niewiele ci pomoże; możesz jedynie po przebiegnięciu 15 km wyjąć stopę, przewietrzyć ją, wytrzeć do sucha i związać but ponownie uwzględniając poszerzenie stopy spowodowane biegiem; puder na długich dystanasach podobnie jak maści często działają dobijająco ("kulają" się między palcami)
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno: nie należy zakładać skarpetek świeżo wypranych, jeżeli już, to należy je porządnie "wyczochrać", "wymiętosić" lub też założyć już raz (po praniu) biegane. Zlikwiduje to wszelkie szorstkości, które mogą stać sie przyczyną otarć, a co za tym idzie, powstawania pęcherzy. Pozdrowienia!    
ODPOWIEDZ