bieganie a plaskostopie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
las kabacki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy ktos ma doswiadczenia z tym zwiazane? interesuje mnie zwlaszcza jak dobrac najlepsze buty
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tu nie ma tak do końca mądrych - każde źródło mówi co innego. Spotkałem się z poglądem (m.in. Radek W. w testach butów na tej stronie), że przy płaskostopiu potrzebne są buty motion control. I coś w tym chyba jest. Kupiłem takie buty ze względu na dużą wagę, ale okazały się dla mnie nieodpowiednie, bo mam normalne sklepienie stopy. Faktycznie motion control są płaskie w środku i dobrze będzie się w nich, jak sądze, biegać komuś z płaskostopiem. Przy wyższym sklepieniu są po prostu za sztywne, nie podpierają łuku stopy.
Karol Yfer
p.o. dr zero
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie spotkalem sie aby ktos przy plaskostopiu zalecal inne buty niz motion control. Radek W calkiem zasluzenie w sprawach sprzetu jest dla wielu z nas alfa i omega.
Ogromna wiedza na temat butow dysponuje tez Iza, ktora sprzedaje w Polsce Mizuno (zdaniem kledzika i nie tylko najlepsze buty na swiecie). Napisz do niej na adres: sport@poczta.onet.pl z pewnoscia chetnie Tobie doradzi, a jezeli masz na zbyciu ok 250 zlotych to byc moze uda sie Tobie cos fajnego u niej kupic.

kledzik
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

> Ogromna wiedza na temat butow dysponuje tez Iza, > ktora sprzedaje w Polsce Mizuno

Mam zgoła odmienne wrażenie.
Karol Yfer
p.o. dr zero
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

???????????????????????????????

kledzik
Awatar użytkownika
madmax1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

idź do lekarza sportowego i nie kombinuj. ja byłem u sportowego ortopedy. zbadał stopy, sfilmował jak się układa staw w czasie marszu i biegu. zapisał wkładki. biegam w normalnych, regularnych butach z wkładkami. jest ok.
dopóki nie obejrzy ci nóg fachowiec, wszystkie pozostałe porady są do niczego. mogą wręcz zaszkodzić. kazdy ma stopę inną. nie ma uniwersalnych butów do płaskostopia i tyle! i na dodatek jeśli dużo biegasz trzeba stopy przynajmniej raz w roku kontrolowac jeśli nie chcesz starości spędzić na wózku...
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from madmax1 on 11:12 am on May 31, 2004
idź do lekarza sportowego i nie kombinuj. ja byłem u sportowego ortopedy. zbadał stopy, sfilmował jak się układa staw w czasie marszu i biegu. zapisał wkładki. biegam w normalnych, regularnych butach z wkładkami. jest ok.
dopóki nie obejrzy ci nóg fachowiec, wszystkie pozostałe porady są do niczego. mogą wręcz zaszkodzić. kazdy ma stopę inną. nie ma uniwersalnych butów do płaskostopia i tyle! i na dodatek jeśli dużo biegasz trzeba stopy przynajmniej raz w roku kontrolowac jeśli nie chcesz starości spędzić na wózku...
Swiete slowa madmax1. No, moze na 95% "swiete" Jezeli masz wkladki zapisane przez ortopede nie znaczy wcale, ze nie musisz zwracac uwagi na buty. Mam bardzo silna pronacje. Przez ciekawosc udalem sie kiedys do "Runner's Piont" i zrobilem sobie komputerowa analize biegu na biezni mechanicznej, wkladajac me wkladki (robione u ortopedy na zamowienie) raz w buty typu cushion, raz motion control. W pierwszych, co prawda nieznacznie, stopa przekrecala sie jednak do srodka, w drugich wszystko bylo w najlepszym pozadku.

kledzik
las kabacki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady. madmax1: racja, musze sie wybrac do lekarza, zwlaszcza, ze znowu robie po 40-50 km tygodniowo, a starosc (coraz blizsza...) na wozku to nie byloby to co lubie. czyli najpierw lekarz, potem iza i buty. dzieki wszystkim, do zobaczenia moze w lesie.
ODPOWIEDZ