morfologia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E pisze:
akatasz pisze:Dziwne, bo lekarz stw. że są kiepskie i dobrze gdybym się udał do rodzinnego. Stwierdził też, że mam się lepiej odżywiać - chociaż zupełnie nie zna mojej diety:-)

Dzięki F@E:-)
Normalnie będziesz funkcjonował, jak chcesz to trochę podbić to zacznij wcinać kwas foliowy, witaminę B12
Podroby, nabiał... Kasza jaglana powinna teraz na twoim stole często być obecna...
Podbij trochę magnez a wszystko się pozamiata, ale kup sobie magnum junior, jedyny dobry i Calcium z D3, pij też mleko to się fajnie magnez przyswoi, ze względu na laktozę ;)...

I w mikrocytarnej i w megaloblastycznej masz niedobory, wystarczy przeliczyć niektóre wyniki do niektórych i wiesz od razu co to jest...

pozdro
:taktak:
z ziół Echinacea jest świetna , tylko trzeba wiedzieć jak brać i ile czasu , no i jeszcze ....... :oczko:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
PKO
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za rady. Uzbrojony w wiedzę muszę przez miesiąc powalczyć z dietą, żeby poprawić wyniki:)
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

akatasz pisze:dzięki za rady. Uzbrojony w wiedzę muszę przez miesiąc powalczyć z dietą, żeby poprawić wyniki:)
Sama dieta to za mało. W miesiąc tego nie poskładasz do kupy. Bez ziół i witamin zajmie ci to około 3 miesięcy
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Oprócz diety będzie jeszcze suplementacja polecona przez F@E - Magnum Junior i jakiś wapń z D3 :)
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

F@E pisze: Podbij trochę magnez a wszystko się pozamiata, ale kup sobie magnum junior, jedyny dobry i Calcium z D3, pij też mleko to się fajnie magnez przyswoi, ze względu na laktozę ;)...
a dlaczego jedyny dobry?
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wiedząc jak słabo przyswaja się magnez każdy mądrzejszy wie że sole to dupeczka bladziorka... Magnum junior posiada dwa związki które najlepiej się wchłaniają z wszystkich innych, czyli: pidolan i cytrynian magnezu, inne można sobie wsadzić w dupę lub jak kto woli w dupeczkę... Żeby dobrze przyswoić magnez potrzeba nam calcium, D3, laktozę i B6. Przyswaja się tylko i wyłącznie a może nawet łącznie z tymi pierwiastkami w jelicie cienkim :hej: Tak się rozmarzyłem pisząc tego posta że napomknę też iż magnez jako jedyny z niewielu super czyści organizm z toksyn a np. z rtęci, ołowiu itd. Ciężko go przedawkować bo zawsze jest deficyt tego pierwiastka, a jak już do będziesz miał srakę.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

F@E to jeszcze ew. powiedz mi jak mam jeść te dwa suple - tak jak na opakowaniu czy radzisz jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wskazówki F@E są bardzo pomocne i warto się nimi kierować. Ja dodam , że dawkowanie magnezu to:
-profilaktycznie 250-500 mg/d
-astma przewlekła 300-900 mg/d
-sport wyczynowy 300-1000 mg/d
-mięśniowy skurcz łydek 300-600 mg/d +potas
-zaburzenia snu 400-800mg/d wieczorem
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

akatasz pisze:Podczepię się pod temat gdyż zaniepokoiły mnie ostatnie wyniki badań krwi podczas próby oddania krwi. Oto wyniki, mógłby ktoś je zinterpretować gdyż kompletnie się na tym nie znam?

http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 94631.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/51 ... 94641.jpg/
Mnie zastanawiają wyniki białych krwinek, zawsze miałeś ich tak mało? Dziwny jest też rozmaz, praktycznie tylko limfocyty i neutrofile, mimo wszystko powinny być jakieś mono i eozynofile. Jak wyglądały jakieś twoje wcześniejsze badania, bo może to nie jest niedokrwistość, tzn. masz objawy niedokrwistości ale może ona mieć inną przyczynę niż niedobór żelaza lub witamin. Czy ćwiczysz na siłowni, zasugerowałem się tym, że jesz dużo drobiu i jajek?
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Szczerze mówiąc to nie wiem czy wcześniej też tak było. Robią mi morfologię co 2 miesiące podczas oddawania krwi i ostatni raz cofnęli mnie jakieś 3 lata temu. Od tamtej pory wyniki były raczej ok bo zawsze oddawałem. Na siłkę nie chodzę (trochę ćwiczę w domu, ale nie powiem, żebym się przemęczał takim treningiem :oczko: ), jem drób i jajka bo je po prostu lubię :) ale nie jest to jedyne co jem - wcinam też sporo owoców i warzyw, czerwonego mięsa, trochę ryb (staram się aby przynajmniej 2 - 3 razy w miesiącu pojawiły się na talerzu) no i za radą forumowiczów wsadziłem wątróbkę w swoje menu.
Kristo69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moje wyniki krwi mówią o mikrocytozie (małym przekroju krwinek czerwonych) od chyba 10 lat. Zawsze była to wartość graniczna, lub nieznacznie poniżej normy. Jeśli chodzi o hemoglobinę, to wartości niższe od średniej, ale w granicach normy.
Pamiętam, że lekarz wspominał coś o związku mikrocytozy z wielkością śledziony (u mnie górna granica normy).

Jeśli chodzi o sumplementację Mg, to znalazłem taki artykuł:

http://www.akademiamedycyny.pl/farmacja ... blecka.pdf

pozdrawiam
K.
raq102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ogólne badanie krwi, czyli morfologia krwi, powinno się wykonywać raz w roku. Jest ono pomocne w diagnostyce wielu chorób. Co się kryje za tajemniczymi skrótami, jakie parametry stanowią normę, o czym świadczą obniżone oraz podwyższone wartości m.in. hemoglobiny, erytrocytów, leukocytów czy limfocytów - tego dowiesz się z naszego niezbędnika. Krótkie opisy najważniejszych parametrów pomogą w interpretacji wyników.
reparacion de tejados - PozdrawiamOla1kr1a
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ