stopa-zwyrodnienie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam stwierdzone przez ortopedę lekkie zwyrodnienie stawu w stopie (łączenie kości śródstopia(tej długiej) i dalszą częścią (w kierunku dużego palca), miejsce wyraźne, wypukłość na stopie od wewnętrznej strony pod dużym palcem). Coś tam przeskakuje i powoduje spory ból. Wczesniej podejrzewałem pęknięcie kości, zrobiłem sporą przerwę i nic. Biorę ultradźwięki plus fastum żel aby zlikwidować luz w stawie, lecz coś jakoś nie wierzę ze cos to pomoże. Trzyma mnie ta kontuzja już rok a ostatnio noga jakby coraz wrażliwsza, choć nic nie biegam. Wydaje mi się ze staw ten zamiast mocno trzymać kości, wykonuje lekki ruch obrotowy i to powoduje ból. Ból występuje szczególnie jak biegnę jakby pronator (choć jestem nautral z tendecją supinacji) tzn naciskam bardziej na wewnetrzną część strony. Od dłuższego czasu jak już biegam to ze względu na ten bół, stawiam nogę lekko na zewnętrznej stronie w kierunku supinacji.Jakby ktoś miał jakieś doświadczenie z tego rodzaju kontuzją i się podzielił, będę bardzo wdzięczny.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Indywidualnie dobrane wkładki+trening mięśniowy+taping i sądzę, że jesteś w stanie jeszcze pobiegać!
-
- Rozgrzewający Się
dzięki za poradę
już rozumię mój problem. Strzelają mi kości w stawach w stopie i przy dużym nacisku stawy ulegają skręceniu, czemu towarzyszy spory ból. Niestety oszczędzałem bardzo stopę i osłabła. Teraz ćwiczę i jest coraz lepiej. Lepiej mi idzie ze stawem pod dużym pacem i tu jest postep, jednak jeden ze stawów środkowych strzela dalej.
I teraz moje następne pytanie, jakie leki na takie strzelanie? smaruje obecnie fastum żelem(ketoprofen), czy glukozamina to dobry pomysł?
i gdzie jest jakiś dobry specjalista w Krakowie czy Katowicach, który dobiera wkładki dla biegaczy? i najlepiej też rehabilitant, żeby polecił ćwiczenia (u mnie niestety rehabilitant nie czuje biegania)
już rozumię mój problem. Strzelają mi kości w stawach w stopie i przy dużym nacisku stawy ulegają skręceniu, czemu towarzyszy spory ból. Niestety oszczędzałem bardzo stopę i osłabła. Teraz ćwiczę i jest coraz lepiej. Lepiej mi idzie ze stawem pod dużym pacem i tu jest postep, jednak jeden ze stawów środkowych strzela dalej.
I teraz moje następne pytanie, jakie leki na takie strzelanie? smaruje obecnie fastum żelem(ketoprofen), czy glukozamina to dobry pomysł?
i gdzie jest jakiś dobry specjalista w Krakowie czy Katowicach, który dobiera wkładki dla biegaczy? i najlepiej też rehabilitant, żeby polecił ćwiczenia (u mnie niestety rehabilitant nie czuje biegania)