Kolano po kontuzji - co dalej, zeby sie nie powtórzyła ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pan_robotka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W połowie sierpnia zacząłem bieganie według programu dla początkującego. Bez nadmiernej brawury, program z interwałami (na początku więcej chodzenia niż biegania), podzielony na tygodnie z 4 treningami w tygodniu. Wszystko szło dobrze m.in. dzięki treningowi interwałowemu nie miałem kolek, które męczyły mnie przy wcześniejszych próbach. Jednak w 4 tygodniu treningu (5 minut biegu/2 minuty marszu) zacząłem odczuwać ból w prawym kolanie. Pojawiał się on w czasie biegu, nie był zbyt dokuczliwy, tak, że dawałem bez problemu radę dokończyć trening i po jego zakończeniu praktycznie nie było dolegliwości. Ból przypominał o sobie następnego dnia rano i "czułem kolano" przez cały dzień. Potem ból znikał. Tak zdarzyło się kilka razy po czym, któregoś razu ból nie zniknął po dobie, a trwał już nieustannie. Udałem się do ortopedy (zupełnie przypadkowego), który po zbadaniu nogi orzekł: zespół przeciążeniowy chrząstki i odradził bieganie. Zalecił 3 miesięczną kurację preparatem Flexus Booster, którą sobie zaaplikowałem. Dokuczliwości ze strony kolana ostatecznie ustąpiły jakieś 2 tygodnie temu (czyli po niecałych 2 miesiącach kuracji) i powoli myślę nad wznowieniem treningów. W związku z tym mam pytanie co zrobić aby sytuacja się nie powtórzyła:
- skonsultować się z lekarzem (tym razem sportowym ortopedą)
- jakieś dodatkowe ćwiczenia (rozszerzające te z zakresu rozgrzewki, które wykonywałem)
- zmiana techniki biegu (czytałem, że na kolana pomaga bieganie na śródstopiu - jak to wygląda ?)

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugeste
Pozdrawiam
Pan Robótka
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ