Nawadnianie organizmu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nimrek3 pisze:
00jan pisze:Ja raz zabrałem na godzinne wybieganie to mimo to, że nigdy nie "narzekałem" na brak czegoś do picia co 10 minut brałem łyk. Nie zbyt wygodnie się z takim biega nawet przy prędkości wolnej jak 5m/km.
Dlatego wolę pozostać przy swojej sprawdzonej metodzie, zero picia podczas treningu a po powrocie do domu niegazowana woda mineralna. :oczko:
A jak najlepiej dla organizmu uzupełniać wodę?
Kiedy wracam do domu to cały litr na raz bym wypijał ale słyszałem, że lepiej kilka łyków co jakiś czas.
PKO
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

00jan pisze:A jak najlepiej dla organizmu uzupełniać wodę?
Kiedy wracam do domu to cały litr na raz bym wypijał ale słyszałem, że lepiej kilka łyków co jakiś czas.
A ja Ci powiem, aż takiego pragnienia nie mam. Właśnie te kilka łyków spokojnie mi wystarczy, dopiero po chwili uzupełniam płyny już normalnie. :oczko:
Running - my way of life.
Obrazek
FabrykaFormy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Szanowni Państwo,

regularne nawadnianie organizmu ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. O uzupełnianiu płynów powinniśmy pamiętać każdego dnia, a zwłaszcza latem, gdy upały wzmagają pragnienie i sprawiają, że woda dużo szybciej wypacana jest przez nasze organizmy. W wakacyjnych miesiącach powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów w ciągu doby, a w dni aktywności fizycznej nawet jeszcze więcej. Ogromne znaczenie ma także to, co pijemy. Najlepiej sprawdza się średniozmineralizowana woda niegazowana. Powinna być ona głównym źródłem płynów, jednak można zastępować ją różnymi napojami. Warto więc spożywać słabą herbatę (zieloną, owocową lub ziołową), bogate w mikroelementy soki warzywne oraz maślanki, kefiry i własnoręcznie przygotowane koktajle mleczne. Na przeciwnym biegunie umieścić należy słodzone napoje gazowane, które są wysokokaloryczne i słabo nawadniają. Dietetycy odradzają również spożywanie alkoholi – mocne trunki odwadniają organizm, zaś piwo wzmaga apetyt. Z kolei jeśli chodzi o soki owocowe, to powinniśmy pić je z umiarem, najlepiej rozcieńczone wodą w proporcjach 50:50. Znaczną część naszego dziennego zapotrzebowania na wodę możemy również zaspokoić owocami i warzywami, takimi jak melony, arbuzy, pomidory, ogórki. Warto więc spożywać zdrowe, świeże i smaczne przekąski oraz soki, dostępne np. w naszym FitBarze. Po treningu polecamy na przykład koktajl proteinowy, który zapewnia regenerację włókien oraz przyrost masy mięśniowej. Ponadto jest łatwo trawiony i metabolizowany. Każdy nasz koktajl wzbogacony jest też o aminokwasy i minerały. Oferujemy także szeroką gamę smaków, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Zespół poznańskiej Fabryki Formy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ