Carbo

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Wicherek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

sakii pisze:
Wicherek pisze:Trochę sie już z tym wszystkim pogubiłem. A więc ta odyżwka jest przydatna czy nie??
Jest kompletnie nieprzydatna. Kilogram karbo kosztuje ze 20 złotych. Tyle samo węglowodanów jest ryżu - kilogram 5 złotych, albo w kilogramie cukru - 4 zł.
Z jednej strony masz rację ale nie zawsze mam czas żeby zjeść ten ryż i właśnie dlatego chciałem zakupić ten produkt.
PKO
Mich0409
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sakii pisze:
Wicherek pisze:Trochę sie już z tym wszystkim pogubiłem. A więc ta odyżwka jest przydatna czy nie??
Jest kompletnie nieprzydatna. Kilogram karbo kosztuje ze 20 złotych. Tyle samo węglowodanów jest ryżu - kilogram 5 złotych, albo w kilogramie cukru - 4 zł.

To zart? Jesli tak to trzeba to wyraznie zaznaczyc bo ktos jest gotow uwierzyc. Chcialbym zobaczyc jak na biezni wcinasz torebke ryzu. A co do cukru sprawdz sobie stosunek cukrow prostych i zlozonych w carbo a potem porownaj to z bialym cukrem. Jak dalej nie widzisz roznicy, coz... Trzeba zyc dalej.
gremlina
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Teraz to wymyśliłeś :)

nic dodać, nic ująć
sakii pisze:
No pain, no gain
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mich0409 pisze:
sakii pisze:

To zart? Jesli tak to trzeba to wyraznie zaznaczyc bo ktos jest gotow uwierzyc. Chcialbym zobaczyc jak na biezni wcinasz torebke ryzu. A co do cukru sprawdz sobie stosunek cukrow prostych i zlozonych w carbo a potem porownaj to z bialym cukrem. Jak dalej nie widzisz roznicy, coz... Trzeba zyc dalej.
To nie jest żart. Jeżeli biegam na bieżni bo o takim uzupełnianiu energii mówimy, to potrzebuję szybkiej energii, czyli prostego cukru. Po cholerę mi tu węgle złożone? Węgle złożone se zeżre w domu, po treningu. Więc po kiego mi mieszanka węgli złożonych i prostych w trakcie treningu pod postacią carbo?
Mich0409
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

"Węgle złożone se zeżre w domu, po treningu"

a zezryj sobie co chcesz i kiedy chcesz tylko nie wprowadzaj w blad innych uzytkownikow forum, wtedy bedzie ok.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chce mi się czytać tego czegoś, może się wszczelę...
W carbo jest maltodekstryna, glukoza, acesulfam K, to wystarczy, co innego trzeba? Acesulfam mogli by wyjebkać bo to syfiasty związek... To mogą stosować biegacze i kulturyści i pingpongiści, czy nawet normalny kowalski który klepie konia po zadzie na czas...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mich0409 pisze:"Węgle złożone se zeżre w domu, po treningu"

a zezryj sobie co chcesz i kiedy chcesz tylko nie wprowadzaj w blad innych uzytkownikow forum, wtedy bedzie ok.
a odpowiesz merytorycznie, czy będziesz tylko chamski? Do czego w trakcie treningu węgle złożone?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po to by nie ziewać jak wiesz o czym mowa :bum:
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Po to by nie ziewać jak wiesz o czym mowa :bum:
Ja nie wiem o co chodzi - możesz rozwinąć?
Mich0409
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sakii pisze:
Mich0409 pisze:"Węgle złożone se zeżre w domu, po treningu"

a odpowiesz merytorycznie, czy będziesz tylko chamski? Do czego w trakcie treningu węgle złożone?

Przy dlugotrwalym wysliku nasz ogranizm odzywia sie wszystkim tylko zaczynajac od cukrow prostych. Dalej sa zlozone potem, jak wyczyscimy cala watrobe, tluszcz i bialka a na koncu niestety nawet nastepuje proces katabolizmu czyli rozkladania komorek organizmu w celu zaspokojenia jego potrzeb energetycznych. Im dluzej jedziemy na weglach tym lepiej. Dlatego Carbo ma sklad w ktorym przewazaja wegle zlozone(to ktore stoi u mnie na stole ma 4:1). Poza tym zjedzenie sacharozy spowoduje dosc duzy skok cukru w organizmie a co za tym idzie spory wyrzut insuliny (ig zaliczajacy sie raczej do wysokich) a samopoczucie ktore nastapi po minieciu tego "haju" nie nalezy do pozadanych (nie wiem jaki ma carbo ale sadze ze znacznie nizszy ig). Dlatego przed treningiem jesz brazowy ryz a po treningu bialy. Dlatego przed treningiem pijesz carbo a po np. izostar. A poza tym w Carbo masz sporo witaminek i mineralow ktorych zawartosc spada podczas treningu i ich uzpelnienie tez jest mile widziane. A jedzenia sacharozy to w ogole odradzam. Rafinowany bialy cukier nie nalezy do grupy tych "zdrowych" produktow spozywczych. Mam nadzieje ze w skrocie napisalem.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mich0409 - masz całkiem błędne wyobrażenie o metabolizmie. Nie ma żadnej kolejki tylko są inne czasy bo różne substancje mają różne szlaki metaboliczne. I w przypadku glukozy szybko możemy bardzo szybko z tej energii skorzystać już w przypadku fruktozy trwa to znacznie dłużej. Natomiast węglowodany złożone wymagają dodatkowo rozkładu na proste cukry, (w przypadku białek i tłuszczów to już znacznie bardziej skomplikowany proces), co jest oczywiście niekorzystne - kiedy podczas treningu potrzebujemy szybko uzupełnić energię.
Wrzut insuliny jest znikomy bo metabolizm nawet najszybciej wchłanianej glukozy trwa (tu strzelam - bo nie znam dokładnych czasów) 1,5-2 godzin i przy intensywnym treningu wzrost glukozy we krwi jest niewielki ze względu na jej natychmiastowe spalanie. Bo po co mamy obciążać żołądek trawieniem pokarmu który dostarczy nam energie dopiero po treningu. No i wzrost insuliny wpływa tez pozytywnie na transport glukozy do komórek i ogranicza katabolizm mięśni.
Wg mnie główna zaleta węglowodanów złożonych to ich duża masa cząsteczkowa dzięki czemu duża ilość takich węglowodanów może być dostarczona w napoju izotonicznym (przy tej samej osmotyczności) i być może odpowiedni dobór tych węglowodanów złożonych - które ulegną rozpadowi głownie na szybko wchłanialną glukozę (ale to już moje dywagację - bo pewnie górna półka odżywek).
Mich0409
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dobrze dobrze masz racje, nie ma zadnej kolejki ani nic. Napisalem tak uproszczony model dla czlowieka ktory chce jesc podczas biegania cukier stolowy. Oczywistym jest ze bialka tez uczestnicza w procesie energetycznym przez caly czas jednakze taka informacja nie wnioslaby nic do rozmowy. Oczywiscie ze insulina blokuje katabolizm a napisalem to po to zeby ktos nie pomyslal sobie "pol godziny przed treningiem wypije szklanke wody z curkem bo po co mi weglowdany zlozone i bedzie fajnie" a w przypadku tej rozmowy bylo to bardzo mozliwe. A co do niekorzystnosci (jak rozumiem, chodzi o to ze ten proces tez wymaga energii) rozkladania wegli z takich odzywek jak carbo to chyba bym nie przesadzal.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeżeli trening trwa więcej niż 45 należy pobrać węgle.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ