Pęcherze - zawsze w tym samym miejscu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Quincy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Podczas każdego biegania ( biegam po betonie, asfalcie i czarnej "parkowej" ziemi :D ) wytwarzają mi się pęcherze, zawsze w tym samym miejscu. Mianowicie po wewnętrznej stronie każdej stopy między "poduszką", a piętą. Pęcherze mają długość ok. 3 centymetrów. Ostatnio oba mi pękły i niestety nie sprzyja to dalszemu biegowi. Problem leży chyba w podłożu po którym biegam, gdyż pamiętam, że jak biegałem po tartanie to takich problemów nie było, a więc nie jest to raczej wina złej skarpety czy obuwia. Niemniej jednak to tylko moja hipoteza i nie wiem czy jest prawdziwa.
Czy ktoś wie w czym może leżeć problem ? A jeżeli rzeczywiście chodzi o podłoże to co mogę zrobić by zapobiec takim pęcherzom ? Zaznaczam od razu, że zmiana podłoża po którym biegam raczej nie wchodzi w grę. Opcjonalnie mógłbym biegać tylko w parku po tej "czarnej ziemi" ( odpuścić beton i asfalt ), jeżeli to miałoby mi pomóc ;)

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam,
Quincy.
PKO
akond
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sądzę, że wbrew Twoim przypuszczeniom może to być jednak kwestia obuwia, skarpet, ewentualnie w połączeniu z techniką wiązania butów i techniką biegu. Nawierzchnia sama w sobie nie jest niczemu "winna" - po prostu tartan więcej "wybaczał" i niedopasowanie mogło uchodzić Ci na sucho.

Czy próbowałeś różnych butów?
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy pomogę, ale miałem to kilka razy, kiedy zbyt mocno wiązałem niektóre(!) buty. Mała rzecz a jednak.
Przyklejenie odpowiednich plastrów „compeed” (takie na pęcherze - nie na odciski) pozwala, komfortowo nawet, z tym biegać. Goi się szybko.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Quincy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc ;)
Biegałem tylko w tych butach, nie próbowałem innych. Przy okazji, w takich oto butach biegam - http://esklep.intersport.pl/pl/product/ ... a-gs-c00qq
Lepiej poluzować trochę wiązanie buta czy może spróbować ich w ogóle nie wiązać ? Jak myślicie ?

http://www.decathlon.com.pl/PL/run-esse ... 07708632/# - tego typu skarpetki będą dobre ?
Dżastina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 60,05

Nieprzeczytany post

Spróbuj na test założyć kilka razy inne buty :) Świat się nie zawali jeśli nie założysz swoich ulubionych. Tylko moim zdaniem powinieneś poczekać aż pęcherze poznikają bo jeśli je masz to ciężko je zagoić cały czas ocierając nogę. Wracają jeśli w innych butach ich nie będzie to masz odpowiedź. Tak jak wcześniej napisali tartan jest mięciutki więc mógł wybaczać wady obuwia.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

hej

- dokładnie
- zmiana obuwia i/plus chwila przerwy
- i maść cynkowa - czyni cuda

pozdro
pawson
______
pawson

Obrazek
Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Ja cierpie na pecherze od zawsze i robia sie bez przerwy w prawie kazdym miejscu. Nie daj Bog troche mneij luzne buty plus cieplo i babel gotowy.

Jedne z moich butow maja na wladce takie podniesienie po wewnetrznej stronie stopy. Podczas chodzenia mi nie przeszkadza ale przy bieganiu obciera dlatego nie biegam w tych butach.

Biegam w butach Inov Terrafly 303 i sa to jak dla mnie najlepsze sprawdzane buty poniewaz

- sa szerokie w palcach wiec mam luzno
- sa przewiewne wiec sie wentyluja
- nie maja amortyzacji prawie i wkladka nie jest wyprofilowana wiec stopa biegnie normalnie a nie przy pomocy "systemow wspomagajacych"
- maja miekka wysciolke wewnetrzna

Nie powiem nawet w nich czasem sie babel zrobi ale raczej malo i rzadko

Aha plastrow compeed nie lubie bo sa zbyt szczelne i moim zdaniem opozniaja wysychanie babla. Na bieganie najlepiej przekluc i zalepic normalnym oddychajacym, mozna tez posmarowac kremem lub jakas mascia.

Pozdrawiam
Wojtek
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Asics Ikaia to moje pierwsze buty biegowe i to właśnie one mnie kilka razy tak obtarły – jak się okazało, tylko przez zbyt mocne wiązanie – zrobiłem w nich potem jakieś1500 km zupełnie bezproblemowo, zresztą... jeszcze w nich czasem biegam.
Spróbuj poluzować sznurowanie i daj znać czy to pomaga. Sam jestem ciekaw.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Quincy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za pomoc ;)
Teraz odczekam trochę, aż znikną pęcherze, potem kupie jakieś skarpetki odpowiednie do biegania, poluzuje wiązania w butach i dam znać jak poszło ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ