Witam,
Jakieś 2 tygodnie temu niestety nie pomyślałem i ruszyłem mocnym tempem bez solidnej rozgrzewki.
Efekt- Ból od uda aż do łydki, a centrum tego to zgięcie nogi z tyłu.
Na dzień dzisiejszy ból jest odczuwalny tj. czuję tą nogę prawie cały czas ale nie jest to bardzo dokuczliwe, za to w czasie biegu ból i czucie tego miejsc nasila się.
Czy moglibyście mi pomóc w wyleczeniu tego?
Polecicie jakąś domową kurację?
Z góry dziękuję!
ból w nodze- mięsień dwugłowy. jak zlikwidować ból?
- martinelli
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, 18:21 przez martinelli, łącznie zmieniany 1 raz.
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 03:56:13
Z tego co piszesz to wydaje mi się ze jest to kontuzja dwugłowego, a precyzyjnie jego przyczepów przy kolanie. Myślę, że to może być supeł na mięśniu od za dużej intensywności. Musisz to rozmasować, zlikwidować zapalenie oraz rozciągać codziennie dwugłowy, aby przywrócić elastyczność. Też powinieneś wzmacniać ten mięsień, gdyż tak naprawdę to on jest naszym silnikiem podczas biegania.
Masaż:
Przydałby się tutaj kijek i druga osoba, która mogłaby to rozmasować. Kładziesz się na brzuchu a druga osoba z mocniejszym naciskiem i ruchami jednostronnymi od pośladka do kolana prowadzi kijek. 20 powtórzeń na raz powinno wystarczyć.
Rozciąganie:
Leżąc na plecach pasek lub sznurek zakładasz na podeszwę stopy i podciągasz nogę (tylko i wyłącznie siłą mięśni nogi!!!!) do wystąpienia uczucia naciągnięcia dwugłowego i trzymasz 15sec. Zmieniasz nogę. Powtarzasz cykl x2.
Chłodzenie:
Najlepiej używać bezpośrednio lodu na chore miejsce i ruchami okrągłymi masować 10-15min. Po masażu lodem stosować wcierki z maści p.zapalnej.
pozdro
Masaż:
Przydałby się tutaj kijek i druga osoba, która mogłaby to rozmasować. Kładziesz się na brzuchu a druga osoba z mocniejszym naciskiem i ruchami jednostronnymi od pośladka do kolana prowadzi kijek. 20 powtórzeń na raz powinno wystarczyć.
Rozciąganie:
Leżąc na plecach pasek lub sznurek zakładasz na podeszwę stopy i podciągasz nogę (tylko i wyłącznie siłą mięśni nogi!!!!) do wystąpienia uczucia naciągnięcia dwugłowego i trzymasz 15sec. Zmieniasz nogę. Powtarzasz cykl x2.
Chłodzenie:
Najlepiej używać bezpośrednio lodu na chore miejsce i ruchami okrągłymi masować 10-15min. Po masażu lodem stosować wcierki z maści p.zapalnej.
pozdro
- martinelli
- Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
dziękuję bardzo za pomoc, wypróbuję to wszystko co napisałeś.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!