Shin splints u początkującego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
derby_1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam kilka pytań na temat shin splints- taka diagnozę postawił mi lekarz. Zacząłem biegać w ubiegłym roku około czerwca, do około października, ale niestety przerwałem. Wtedy było wszystko ok. Wróciłem do biegania początkiem lutego tego roku. No i pobiegałem może 3 tyg. około 40min dziennie 6 dni w tyg. i zaczęło się- bol piszczela lewej nogi (wewnętrzna część). Na początku po rozbieganiu było ok ale potem już nawet to nie pomagało. Nie biegam od 23.03 ale nie ma poprawy, jest nawet gorzej. W bolącym miejscu mam teraz „gulę” a ból promieniuje w dół i górę .
Biegałem bez rozgrzewki….
Bieg zaczynałem po chodniku, potem wbiegałem na ścieżkę parkową (tzw. ziemianka) i z powrotem.
Czytałem artykuł na temat bóli piszczeli na stronie bieganie.pl potem porady doktora Zbigniewa Czyrnego. Ile może potrwać powrót do zdrowia? Co zrobić żeby to nie wróciło?
PKO
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

derby_1 pisze:No i pobiegałem może 3 tyg. około 40min dziennie 6 dni w tyg. i zaczęło się- bol piszczela lewej nogi (wewnętrzna część).
I tutaj popełniłeś podstawowy błąd - nie powinieneś biegać praktycznie codziennie! Najlepiej jest robić dzień przerwy między kolejnymi treningami, myślę że kiedy już wrócisz do biegania ten plan będzie dla Ciebie dobry :)

Na razie wykonuj ćwiczenia które napisał Antek - naprawdę pomagają. Oprócz tego polecam zimne okłady, najlepiej z takich żelowych kompresów wkładanych do lodówki (można je kupić w aptece) oraz rozmasowywanie (przesuwasz kciukami od kolana w dół pomiędzy łydką a piszczelem, cisnąc mocno - ma boleć!).
derby_1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki ludziska za odpowiedzi i podpowiedzi!!!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ