Suplementacja magnezem a skurcze
- mszary
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Nie wiem, czy nie powinno być w dziale "zdrowie ogólne" - jeśli tak to proszę o przeniesienie.
Odkąd zacząłem biegać biorę magnez i biegam już ponad rok. Ostatnio do biegania dołożyłem pływanie. Ostatnio biegam 6 razy w tygodniu a pływam 3 razy w tygodniu. Bywa tak, że z biegania jadę na basen od razu.
Przyłapuje mnie od czasu do czasu od kilku dni skurcz łydek - szczególnie lewej.
Teraz tak:
czy mogę zwiększyć dawkę magnezu o - powiedzmy 100% niż jest napisane w ulotce?
Skoro już była o tym mowa na forum, że dawkowanie suplementów podawane w ulotkach zawsze jest zaniżane.
Mam wątpliwości no bo, wcześniej brałem (podanie przeze mnie nazw firm nie jest zamierzone a wynika tylko z potrzeby rozwiązania problemu) magnez "Magne b6" 6 tabletek po dwie 3 razy dziennie ale cenowo wychodziło gorzej niż "BluMag jedyny" - i właśnie w ulotce tego drugiego jest że nie należy przekraczać dawki bo jedna tabletka pokrywa zapotrzebowanie. Ale skoro pokrywa zapotrzebowanie dla kogoś kto sportu nie uprawia to nie pokrywa dla kogoś kto go uprawia, prawda?
Co sądzicie o tym?
Nie wiem, czy nie powinno być w dziale "zdrowie ogólne" - jeśli tak to proszę o przeniesienie.
Odkąd zacząłem biegać biorę magnez i biegam już ponad rok. Ostatnio do biegania dołożyłem pływanie. Ostatnio biegam 6 razy w tygodniu a pływam 3 razy w tygodniu. Bywa tak, że z biegania jadę na basen od razu.
Przyłapuje mnie od czasu do czasu od kilku dni skurcz łydek - szczególnie lewej.
Teraz tak:
czy mogę zwiększyć dawkę magnezu o - powiedzmy 100% niż jest napisane w ulotce?
Skoro już była o tym mowa na forum, że dawkowanie suplementów podawane w ulotkach zawsze jest zaniżane.
Mam wątpliwości no bo, wcześniej brałem (podanie przeze mnie nazw firm nie jest zamierzone a wynika tylko z potrzeby rozwiązania problemu) magnez "Magne b6" 6 tabletek po dwie 3 razy dziennie ale cenowo wychodziło gorzej niż "BluMag jedyny" - i właśnie w ulotce tego drugiego jest że nie należy przekraczać dawki bo jedna tabletka pokrywa zapotrzebowanie. Ale skoro pokrywa zapotrzebowanie dla kogoś kto sportu nie uprawia to nie pokrywa dla kogoś kto go uprawia, prawda?
Co sądzicie o tym?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
to nie magnez tak naprawdę powoduje skurcze, ale bierze w tym udział. Nie przeginaj z tym pierwiastkiem, pewnie można ale nie za długo.
Musisz uzupełnić sole wapnia, witaminę B6, B12, D, E magnez.
pozdro
Musisz uzupełnić sole wapnia, witaminę B6, B12, D, E magnez.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Jeśli suplementowanie magnezem nie daje nic, to znaczy że magnez nie jest przyczyną kurczy, to chyba jasne?
The faster you are, the slower life goes by.
- mszary
- Zaprawiony W Bojach
Suplementowanie magnezem daje, bo nie miałem kłopotu ze skurczami do momentu kiedy nie zintensyfikowałem treningów. Teraz trenuję dużo więcej a magnezu biorę tyle co wtedy kiedy trenowałem dużo, dużo mniej.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Patrz post nr2mszary pisze:Suplementowanie magnezem daje, bo nie miałem kłopotu ze skurczami do momentu kiedy nie zintensyfikowałem treningów. Teraz trenuję dużo więcej a magnezu biorę tyle co wtedy kiedy trenowałem dużo, dużo mniej.
- Klaus
- Stary Wyga
wszystkie suplementy Magnezu są produktami spożywczymi więc ich skład nie podlega kontroli medycznej czyli producent może napisać cokolwiek i nikt tego nie skontroluję. Poza tym np wit B12 czy też magnez czy każdy inny składnik w produkcie niemedycznym (produkcie spożywczym) jest nierównoważny z tym samym składnikiem w produkcie farmaceutycznym (inne podstawienia chemiczne znacznie wpływające na aktywność biologiczną preparatu) więc proszę Cię (WAS) przestańcie pakować w siebie drogie cukry pudry typu suplement diety i odwiedzicie lekarza i zróbcie badania.
Pozdrawiam
Klaus
powyższy tekst jest przerobionym tekstem od ortopedy sportowego, który leczy moje kolana.
Pozdrawiam
Klaus
powyższy tekst jest przerobionym tekstem od ortopedy sportowego, który leczy moje kolana.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Jak ktoś się zna to bardzo prosto to sprawdzić w warunkach domowych, jakiej jakości jest ten magnez czy wapń.
pozdro
pozdro
-
- Dyskutant
Ciekawy temat. Może i ja się tu zmieszczę. No bo co powiecie na mój casus. Przebiegłem w życiu 2 półmaratony i w obu, dokładnie od 19 km biegłem na sztywnych nogach. Skurcze łydek były tak bolesne, że dziś nie wiem jak ja te biegi ukończyłem. Magnez biorę przez cały rok(kiedyś filomag B6, dziś BlueMag) w ilościach zalecanych. Zastanawia mnie ta zbieżność czasu i dystansu pojawiania się skurczy! Dodam tylko, że dystans ten pokonuję tylko na imprezie, czyli raz w roku. Jestem typowym joggerem, standardowy "trening" nie wychodzi poza 10 km. Odżywiam się średnio-zdrowo, a podczas półmaratonu oprócz wody i napojów izo nic nie przyjmowałem (nie potrafię nic bardziej stałego). Macie jakieś pomysły na to?
- Klaus
- Stary Wyga
zapytaj kobiet w ciąży jaki magnez i potas mają zapisywany na receptę. I jak działają te bez recepty.F@E pisze:Jak ktoś się zna to bardzo prosto to sprawdzić w warunkach domowych, jakiej jakości jest ten magnez czy wapń.
pozdro
Jak rozpoznajesz lepiszczę do leków??????