Witam !
Jako, że z powodu przeziębienia nie biegam już drugi tydzień zastanawiam się, czy nie zacząć ? Dość długo mnie trzyma, ale jest to też wina tego, że nie ma kiedy odleżeć. Ciągle praca itd... byłem już przy czwartym tygodniu planu Pumy 6-tygodniowego. Nie wiem czy zacząć biegać, czy może się wstrzymać ? W sumie temp. już są dodatnie, ale może lepiej poczekać?
No i jeszcze jedna kwestia.. od którego tygodnia mam zacząć po tej przerwie ??
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam !
Bieganie a przeziębienie
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Plany marszobiegowe w takich warunkach pogodowych są niestety zawsze ryzykowne.
Jest najpierw rozgrzewający odcinek biegowy a potem kilka minut wychłodzenia, co podejrzewam mogło być przyczyną Twojego przeziębienia jeśli w dodatku nie masz ubrania "technicznego". (czyli nie nasiąkającego wilgocią, oddychającego bo to w tym sezonie idealny przyczynek do przeziębień).
Zależy od "powagi" przeziębienia. Nic na siłę, choć jeśli nie masz gorączki to mógłbyś zacząć, pytanie tylko czy nie pogorszysz sytuacji, nikt tego nie wie.
Jeśli zaczniesz, to od tego tygodnia, w którym odcinki biegowe jakie masz do pokonania nie wydają Ci się przerażające. Wg mnie jeśli biegałeś już 3 minutowe to może tak być, że będziesz w stanie znowu te 3 minutowe biegać, organizm tak szybko tego nie zapomina.
Jest najpierw rozgrzewający odcinek biegowy a potem kilka minut wychłodzenia, co podejrzewam mogło być przyczyną Twojego przeziębienia jeśli w dodatku nie masz ubrania "technicznego". (czyli nie nasiąkającego wilgocią, oddychającego bo to w tym sezonie idealny przyczynek do przeziębień).
Zależy od "powagi" przeziębienia. Nic na siłę, choć jeśli nie masz gorączki to mógłbyś zacząć, pytanie tylko czy nie pogorszysz sytuacji, nikt tego nie wie.
Jeśli zaczniesz, to od tego tygodnia, w którym odcinki biegowe jakie masz do pokonania nie wydają Ci się przerażające. Wg mnie jeśli biegałeś już 3 minutowe to może tak być, że będziesz w stanie znowu te 3 minutowe biegać, organizm tak szybko tego nie zapomina.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:57
- Życiówka w maratonie: brak
W sumie poczekam jeszcze z dwa dni i zobaczę czy da radę, czy może jednak jeszcze nie..
Adam masz rację. Spróbuje zacząć od tego tygodnia, na którym skończyłem i zobaczę jaka będzie reakcja organizmu
No i bieganie faktycznie odbywało się bez specjalnego stroju..
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam !
Adam masz rację. Spróbuje zacząć od tego tygodnia, na którym skończyłem i zobaczę jaka będzie reakcja organizmu

No i bieganie faktycznie odbywało się bez specjalnego stroju..
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam !