achilles dziwna przypadłóśc

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
hungry rabbit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś doczynienia z takim schorzeniem lub jak to inaczej nazwać bólem. Otóż wszystko zaczeło się od 3h wycieczki (20km) w -25*C w górach. Sniegu było po pas. Przez ostatnie 3km nie czułem już stóp, głowa sama mnie pokierowała. Następnego dnia po przebudzeniu udczuwałem silnie rwący bół w okolicach ok. 4cm od guza piętowego. Domniemam że to ból achillesa lecz nie jestem pewien. Po następnych 4 dniach chodzenia w ręcznie wykonanych wkładkach pod pięte oraz voltarenie ból zaczął stopniowo ginąć, szczególnie w trakcie wysiłku. Po zjezdzie z gór zacząłem okładać to cold packiem i nadal smarująć a przy okazji skierowałem się na pole magnetyczne . Lecz ból zanika gdy chodze po płaskim lub nawet schodze ze schodów czy też wchodze pod schody .Jednak zaczęła mnie nurtować jedna nie pokojąca sprawa tudzież kiedy obciągam palce czuje wyrażne skrzypienie (nic nie słychać) ale jest to jakbym gniutł karke papieru w środku achillesa oraz wystąpił znaczny wylew wokół ścięgna . Jakie inne zalecenia profilaktyki sugerujecie oraz co mogę poczynić by zapobiec ewentualnej przewlekłej kontuzji achillesa, dodam iż wspiąć na palce mogę sie bez problemu .
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

miałem w grudniu podobną przygode, która trwała 2 miesiące - zrobiłem za krótką przerwę i skrzypienie sie nasiliło - szczególnie po treningach noga puchła i skrzypiała, nic nie bolało - teraz już nie skrzypi tylko raz po raz coś delikatnie przeskakuje
leczyłem to po wizycie u Sławka Marszałka masażem, okładami lodem, chodziłem też na zabiegi prądem i magnesem - kontuzja ustępowała bardzo powoli :(
swierszczuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam dokladnie to samo tylko, że ja gram w noge. Juz mam to od ponad miesiaca i caly czas probuje sie oszczedzac. Teraz robie 2-tygodnie calkowitej przerwy. Wlasnie mija tydzien i dzisiaj postanowilem porozciagac achillesa i sciegno. Odrazu po rozsciaganiu pojawilo sie skrzypienie ; / a myslalem, że juz noga jest zdrowa bo dobry tydzien nic nie odczuwalem. Bylem u ortopedy zwyklego, to zbadał mnie na odczepnego i powiedzial, że zapalenia nie mam tylko zbyt obciążyłem. Kazal zrobil wlasnie 2 tyg przerwy cieple oklady, smarowac oraz lekko rozciagac. W srode ide zrobic pierwszy trening bo juz za dlugo robie przerwy a sezon niebawem sie zbliza.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ