ból łydek - nowe buty

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
barnej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,
przez ostatnie 3 miesiące sporo biegałem i z tego powodu postanowiłem przerzucić się ze zwykłych płaskich butów nieprzeznaczonych do biegania na coś lepszego. kupiłem buty nike dual fusion st2 i po pierwszym treningu zacząłem odczuwać silny ból w łydkach już po pierwszych 3km, a po 5km był tak duży, że musiałem się zatrzymać. Wcześniej, w starych butach biegałem dystanse około 10-15km bez żadnego bólu.
wydaje mi się, że ból jest związany z tym, że pięte mam teraz dużo wyżej i biegam jak na obcasach. Czy to normalny ból przy zmianie obuwia na bardziej "profesionalne"?
Wyczytałem też coś o bieganiu na śródstopiu i początkowych bólach łydek własnie przy takim stylu. Czy to możliwe, że wymuszony nowy układ stopy w wyższym bucie doprowadził do zmiany stylu? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ale czekam na odpowiedzi bardziej doświadczonych ode mnie.
PKO
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oczywiście że tak, możesz biegać w jeden dzień z pięty, w drugi ze śródstopia. Kiedy przejdzie trochę ból możesz kilka km z pięty i kilka ze śródstopia by przystosowywać, po kilku(nastu?) powinny się łydki przyzwyczaić.
Uważaj na bóle piszczela kiedy zaczynasz biegać ze śródstopia. Ja je olałem i teraz mam poważny problem. Biegając tak łydki Ci się bardzo rozwiną a mięśnie przypiszczelowate będą zbyt słabe i piszczel będzie nadmiernie obciążany więc trzeba je wzmocnić:
http://bieganie.pl/?cat=25&id=939&show=1
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Jak biegałeś w tzw. płaskich zwykłych butach i wszystko było ok a zaczęło boleć po zmianie butów to wróć do starych.
Lub kup sobie buty minimalistyczne, z niewielkim spadkiem pięta-śródstopie. Większość butów biegowych ma różnice 12mm przez co wymuszają bieganie z pięty.
Ja osobiście polecam Nike Free Run, Brooks Green Silence lub PUMA FAAS 250 lub 300.
Do wyboru masz jeszcze Saucony Kinvara, New Balance Minimus etc.
Po co ja biegam?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

barnej pisze:Wyczytałem też coś o bieganiu na śródstopiu i początkowych bólach łydek własnie przy takim stylu. Czy to możliwe, że wymuszony nowy układ stopy w wyższym bucie doprowadził do zmiany stylu? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ale czekam na odpowiedzi bardziej doświadczonych ode mnie.
Tak. To nie tyle możliwe, co nieuniknione. Jeśli mogę zaproponować coś po angielsku, to w tym dokumencie znajdizesz wiele odpowiedzi na to, jak działają stopy i buty.
barnej pisze:wydaje mi się, że ból jest związany z tym, że pięte mam teraz dużo wyżej i biegam jak na obcasach. Czy to normalny ból przy zmianie obuwia na bardziej "profesionalne"?
Najprawdopodobniej masz rację, tylko że te buty nie są bardziej profesjonalne. Lepiej nie funduj sobie takich butów skoro Ci nie służą, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. A skoro już takie masz, to zajrzyj do działu "testy" to wątków o tuningu. Tam jest kilka fajnych pomysłów, jak można przywrócić funkcjonalność złym butom :-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ