Zakwaszenie krwi a cukrzyca

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

witajcie,
jaki jest związek cukrzycy z poziomem zakwaszenia krwi po biegu?

Czy osoba chora na cukrzycę ma "z urzędu" większe zakwaszenie, czy nie ma to związku?

Może jakieś publikacje ?

Za wszelkie info wielkie dzięki.

cukrzyca typu LADA. INSULINA LANTUS(BAZOWA I HUMALOG PRZEDPOSIŁKOWA) ZAPOTRZEBOWANIE NA INSULINĘ 32Jmn
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
PKO
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

Moje uwagi

1. Jak sam wiesz bieganie z cukrem zbyt duzym jest męczące jak bieganie z cukrem zbyt małym.
2. Kiedyś czytałem artukuł o naszych wioslarzach i było tma info że ten wioślarz co ma cukrzycę zakwasza sie trochę inaczej jak go znjadę to dam ci cynk.

Tompoz
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

zukow2 pisze:witajcie,
jaki jest związek cukrzycy z poziomem zakwaszenia krwi po biegu?

Czy osoba chora na cukrzycę ma "z urzędu" większe zakwaszenie, czy nie ma to związku?
Może jakieś publikacje ?
Za wszelkie info wielkie dzięki.
cukrzyca typu LADA. INSULINA LANTUS(BAZOWA I HUMALOG PRZEDPOSIŁKOWA) ZAPOTRZEBOWANIE NA INSULINĘ 32Jmn
Odpowiednio zbilansowana dieta

Mam trochę nowych wiadomości na temat autoimmunologicznych chorób od kolegi co się tym zajmuje w Katowicach, tak żeśmy luźno na imprezce rozmawiali, robi dość intensywne badania nad kilkoma odmianami, wstępnie można powiedzieć że autoimmunologiczne choroby mają podłoże gdzie indziej niż w uwarunkowaniach genetycznych, powstają one na zasadzie bodźca lub lokatora, często przez różnego rodzaju nietypowe bakterie i pasożyty i nie tylko. Tak jak mówię wszystko jest dopiero w badaniach odpowiedź będziemy znali za kilka lat. Wcześniej podejrzewałem podobne rzeczy tylko z innej strony. Cukrzyca autoimmunologiczna utajona typu LADA, może być jedną z tych rzeczy, ciężko jest to leczyć ponieważ lekarze leczą objawy, jest cukier zbijamy (do tego odpowiednie leki immunologiczne), czemu jest badamy i ustalamy diagnozę "LADA" więc leczymy sorry to nie to słowo zaleczmy objawy a nie chorobę. W ciemno zastosowałbym z 4 odmiany "abx" z osłonkami i mikroelementami przez przynajmniej rok lub dwa z pulsami. Do tego przyjmował insulinę i stosował odpowiednio ułożoną i zbilansowaną dietę pod cukrzycę i grzyba.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

dzięki wielkie,
jak coś będzie wiadomo pisz.

Interesuje mnie teraz cukrzyca vs. zakwaszenie krwi w trakcie i po treningu.
Zauważyłem,że zakwaszenie jest bardzo wysokie, nie wiem czy jest to spowodowane cukrzycą czy małym stopniem wytrenowania.Ma kilka maratonów, życiówkę 3.10 , biega 6lat regularnie, trenuje wg. planów.
Ostatnio zaczęliśmy mierzyć kwas.
Chory kolega ma w biegu spokojnym kwas pow 3.5mmol/l, a ja 1.5mmol/l

Zastanawiamy się jakie wartości uznać za "normalne " w cukrzycy.

Szukam wiedzy na ten temat.

pozdrawiam
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
pulchniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,29
Życiówka w maratonie: 3,33,58

Nieprzeczytany post

Witam
Temat mnie bardzo interesuje bo sam jestem maratończykiem z cukrzycą typu pierwszego.
Nie jest ona wielkim problemem w treningu biegowym. A biegam 60 - 90 km tygodniowo.
Z tego co pamiętam po dłuższych wybieganiach (ok. 25 km) czasem poziom ciał ketonowych trochę mi się podnosił. Ale nie były to drastyczne wahania. Dużo większe mam podczas gorączki.
Z tego co mi wiadomo to ta choroba nie uniemożliwia biegania, czego przykładem sam jestem. Na zachodzie coraz więcej lekarzy popiera ten typ wysiłku przy cukrzycy. I to również cukrzycy insulinozależnej. Przede wszystkim bieganie zapobiega powikłaniom związanym z uszkodzeniami naczyń krwionośnych.
Jeżeli zachowuje się ostrożność związaną z występującymi spadkami poziomu cukru we krwi to wszystko jest ok. Biegam kilka lat i jeszcze nie miałem z tym problemu.
Tyle moich doświadczeń, raczej wynikających z praktyki bo zbyt wielu informacji na ten temat nie ma.
Obrazek

blog komentarze

10 km 39:29 21,097 km 1:31:43 42,195 km 3:11:57
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

zukow2 pisze:dzięki wielkie,
jak coś będzie wiadomo pisz.

Interesuje mnie teraz cukrzyca vs. zakwaszenie krwi w trakcie i po treningu.
Zauważyłem,że zakwaszenie jest bardzo wysokie, nie wiem czy jest to spowodowane cukrzycą czy małym stopniem wytrenowania.Ma kilka maratonów, życiówkę 3.10 , biega 6lat regularnie, trenuje wg. planów.
Ostatnio zaczęliśmy mierzyć kwas.
Chory kolega ma w biegu spokojnym kwas pow 3.5mmol/l, a ja 1.5mmol/l

Zastanawiamy się jakie wartości uznać za "normalne " w cukrzycy.

Szukam wiedzy na ten temat.

pozdrawiam
odpoweidz bedzie znał mprofesor Zdanowicz i Klusiewicz który jest fizjologiem naszych wioslarzy mistrxzów wieloktoryhc gdzie jak wiemy 25 % składu na cukrzyce ib=nsulino zależna.

coś znajdziesz tutaj

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... e7oRk_ygtg

Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ