Witam chciałbym sie dowiedzieć czy po tym dam rade wrócic do biegania i sportów walki??
ROZPOZNANIE
S83.2- ROZDARCIE ŁĄKOTKI, ŚWIEŻE
ROZPOZNANIE OPISOWE
USZKODZENIE ML KOLANA PRAWEGO TYPU RĄCZKI OD WIADRA Z UWIEŻNIECIEM
CHONDROMALACJA RZEPKI KOLANA PRAWEGO II st. /S83.2/
ZASTOSOWANIE LECZENIE
DORAZNE UNIERUCHOMIENIE W SZYNIE TRANSPORTOWEJ
W DNIU 11.11.2011R ARTOSKOPIA STAWU KOLANOWEGO PRAWEGO, ODPROWADZENIE UWIEZNIETEJ ŁĄKOTKI BOCZNEJ, SZWY ŁĄKOTKI (2X FASR FIX 1X INSIDUE-OUT)+ STABILIZATOR STAWU KOLANOWEGO PRAWEGO
Zerwana łękotka
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 46:44
- Życiówka w maratonie: brak
Miałem podobną kontuzję, z tym że u mnie skończyło się usunięciem fragmentu łąkotki, a nie zszyciem.
Biegać będziesz mógł bez problemów, ale najpierw musisz się wyleczyć a później rehabilitacja. Ważne, aby jak najszybciej (jak tylko lekarze zezwolą) rozpocząć rehabilitację! Zanim zaczniesz biegać zadbaj także o wzmocnienie mięsni nóg, tak aby maksymalnie wzmocnić wsparcie dla kolana. Z mojego doswiadczenia moge powiedzieć, że nawet po pełnym wyleczeniu możesz czuć trochę bólu pod kolanem przez jakis czas (u mnie trwało to prawie rok), ale z czasem poprzez ćwiczenia i rozciąganie całkowicie go wyeliminowałem. Co do sportów walki, to nie wypowiadam się, bo się nie znam, ale taki Ronaldo na przykład gra w piłkę a z tego co wiem, to ma usunięte fragmenty (jesli nie całe) łąkotki w obu kolanach.
Biegać będziesz mógł bez problemów, ale najpierw musisz się wyleczyć a później rehabilitacja. Ważne, aby jak najszybciej (jak tylko lekarze zezwolą) rozpocząć rehabilitację! Zanim zaczniesz biegać zadbaj także o wzmocnienie mięsni nóg, tak aby maksymalnie wzmocnić wsparcie dla kolana. Z mojego doswiadczenia moge powiedzieć, że nawet po pełnym wyleczeniu możesz czuć trochę bólu pod kolanem przez jakis czas (u mnie trwało to prawie rok), ale z czasem poprzez ćwiczenia i rozciąganie całkowicie go wyeliminowałem. Co do sportów walki, to nie wypowiadam się, bo się nie znam, ale taki Ronaldo na przykład gra w piłkę a z tego co wiem, to ma usunięte fragmenty (jesli nie całe) łąkotki w obu kolanach.