Efekt termiczny żywności – Thermic effect of food (TEF) [1]F@E pisze:Zawsze się męczy, a poco srać samym białkiem tak jak by nie było dużej gamy produktów odżywczych które są wskazane przy redukcji.
pozdro
Thermic effect of food - to określenie na wzrost bazowego tempa metabolizmu w związku z trawieniem (gryzieniem, wydzielaniem śliny, ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego, wytwarzanie enzymów trawiennych…), przetwarzaniem żywności na użyteczną energię oraz zamiana jedzenia na zapasy energetyczne (glikogen, odłożony tłuszcz).
•Białko: Najwięcej energii pochłania trawienie białek – TEF białek wynosi około 20 – 30%, oznacza to, że nawet do 30% energii pozyskiwanej z białka (jeśli zajdzie taka potrzeba, by przerabiać białko na energię) będzie zużyte na „przerobienie” białek do formy energii użytecznej dla organizmu – glukozy.
•Węglowodany pełnostrawne: TEF „pełno strawnych” węglowodanów (skrobia, glukoza, fruktoza, sacharoza…) wynosi około 7-10%
•Tłuszcze: TEF tłuszczy jest wyjątkowo niski, wynosi zaledwie 2-3%.
według http://www.eioba.pl/