Przeciążenie kolan

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
blackmar
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48 min
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,

Pisze na forum bo juz sie troche podlamuje moim kolanem.

Po dobrych kilku latach za biurkiem postanowilem sie ruszyc i schudnac bo 85 kg przy 173 cm to juz bylo za wiele, zwlaszcza, ze w liceum mialem 69 kg i 4 lata gralem w pilke (3 treningi w tygodniu + mecz).

Zaczalem biegac z aplikacja na iPhona, przygotowujaca do polmaratonu, treningi 6 razy w tygodniu, od 20 minut wzwyz. Po ok 3 miesiacach zgubilem 8 kg, czulem sie swietnie, pokonywalem 10 km w 55 min i czulem sie super, robilem sobie wybieganie po 13-16 km, rekord 18 km.

Na 3 tyg przed zaplanowanym pol-maratonem zaczelo mnie bolec lewe kolano. W wyprostowanej nodze i napieciu miesni bolalo w srodku i z lewej strony, rano budzilem sie z uczuciem "zmeczonego kolana", rozchodzilo sie w ciagu dnia, ale zawsze bolalo na nastepny dzien po bieganiu. Zrobilem 3 dni przerwy i pobieglem - bolalo. Zrobilem tydzien przerwy i pobiegle 15 km - bolalo. Nie jakis wielki bol, ale ze juz mam 32 lata to rozum wygral. Zrezygnowalem z pol-maratonu.

Przyjechalem na urlop do PL i poszedlem do poleconego lekarza. Wyjasnilem wszystko, nigdy nie bylo opuchniecia ani mechanicznych uszkodzen, staw stabiliny, bol w srodku kolana minal po 2 tyg, pozostalo "zmeczenie" i lekki bol z boku, mocny po wiekszej aktywnosci. Pomacal, porownal oba kolana, wyszlo mu, ze to uszkodzenie rzepki wynikle z przetrenowania. Kazal odpoczac przez 4-6 tyg, dal 2 zastrzyki z jakims zelem zeby usprawnic kolano i pomoc w regeneracji, wykupilem 2 rodzaje tabletek; suplement diety na stawy (2 rano) i cos na zwyrodnienia stawow (1 po obiedzie).

Minely 4 tyg. Nie biegam. W pracy siedze. Malo chodze. Wczoraj wieczorem sie polozylem na plecach i przez 5 min robilem "rowerek" w powietrzu. Dzis rano kolano mnie bolalo...

Nie ludze sie, ze nastepne 2 tyd cos zmienia, nie biegam juz od 24 sierpnia, moje ostatnie 15.5 km (dzis jest 26 pazdziernik), od 4 tyg jestem na tych tabletkach.

Mieszkam w UK, lekarze tutaj sa fatalni a dostanie sie do specjalisty graniczy z cudem, nastepnym razem bede w PL w styczniu, nie chce tyle czekac.

Moze ktos sie z tym zetknal, wie co to jest?

Dziekuje za rady.

Marcin
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ