Ból w okolicy achillesa - gorąco proszę o pomoc

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

od pewnego czasu odczuwam ból, podczas biegu i po biegu oraz w momencie przyduszenia palcem, w okolicy achillesa. Dokładne miejsca bólu zaznaczyłem na foto.
Czy możecie polecić jakieś ćwiczenia? Nie jest to straszny ból. Bólu nie odczuwam podczas chodzenia. Głównie go czuję podczas ćwiczeń (głównie podczas ćwiczenia nr 1: http://biegajznami.pl/Zdrowie/Kledzikow ... -dla-kolan ) i biegu. Wygląda to tak, jak by mięśnie w tym miejscu były za bardzo napięte i stąd ten ból, ale mogę się mylić.
Wcześniej, dobry miesiąc temu, miałem kontuzję prawej nogi. Podobny ból, jednak silniejszy i było to chyba zapalenie kaletki. Wtedy nie biegałem 2 tyg., bo ból był nie do zniesienia - nawet podczas chodzenia.

Biegam od prawie roku (w listopadzie). Jestem lekkim biegaczem 180 cm, 68kg. Biegam w terenie (polne drogi, leśne) w Kapteren TR 2 z podpiętkami (zastosowałem po kontuzji). Biegam wolno. Niestety nie umiem sobie przypomnieć kiedy dokładnie ten ból zaczął się pojawiać. Przed każdym biegiem dobrze się rozciągam i po biegu również.

Dodam, iż nie stwierdziłem żadnej opuchlizny w tym miejscu.

Bedę wdzięczny za pomoc.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam,
Mateusz

PS.
Zacząłem stosować naproxen. Zobaczymy czy coś pomoże.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ