moj pierwszy kontakt z bolącym kolanem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bieganieuser
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Piszę pierwszy raz, szkoda ze własnie w tym dziale zaczynam:(
Niestety dopadł mnie ból kolana po graniu w piłce na hali. Biegam od dwóch miesięcy regularnie, co dwa dni, średnio ok 45 min w tempie 1km w 6min. (wczesniej tez biegałem ale nie regularnie i krótkie odcinki. co tydzień też grałem na hali) Postanowiłem biegac regularnie zeby zrzucić pare kilogramów gdyz moja waga przekraczala już 100kg przy wzroscie 186cm. w tym tygodniu chyba sie doigrałem gdyz w jeden dzień przebiegłem 10km w 1godzine, potem dzień przerwy i znów w nastepny dzień 10km w 1h i 1m. to niezły wyczyn przy mojej wadze mysle i troche sie musiałem już spinac szczególnie za drugim razem (troche juz czułem kolana pod koniec biegu). Przyszedl czwartek i jak zwykle poszedłem grac na hale. po godzinie biegania za piłką poczułem ból w lewym kolanie, ale do zniesienia wiec gralem nadal ale juz sie nie przykładałem do gry. Wróciłem do domu, wziałem kąpiel siadłem sobie, wyprostowałem nogi na stół i po parunastu minutach chce je zdjąc ze stołu i nie moge zgiąć lewej nogi, pojawił sie ból w kolanie na zewnętrznej stronie. Boli równiez gdy palcem dotykam kolano od góry :(
nie wiem skąd to sie wzięło, nigdy wczeniej nie miałem zadnych kontuzji. czy to jest przetrenowanie? czy to mi samo przejdzie? na razie posmarowałem fastum i czekam do rana. podejzewam ze dałbym rade je zgiąc na siłe bo nie ma zadnych mechanicznych uszkodzeń, kolano tez nie spuchło ale było by to po wielkim bólu,
prosze o pomoc w diagnozie i porady
PKO
Mardok
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39 min

Nieprzeczytany post

Z bólem w zewnętrznej części kolana też się spotkałem, początkowo nie wiedziałem co to jest: wykluczył mnie z biegania na ok. miesiąc. Przy tym schodzenie po schodach było istną katorgą. Nie jestem lekarzem, biologią też się zbytnio nie interesuję, także porad samych w sobie Ci nie podrzucę, jednakże polecam ten artykuł do przeczytania:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=2407
Może tutaj coś odnajdziesz ;)

A tak z ciekawości jeszcze: w jakich butach biegasz?
Obrazek
bieganieuser
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za pierwsze porady.
Akurat wcześniej gdy nie biegałem regularnie, to brałem buty jake były pod ręką. Dopiero po rozpoczęciu biegania co dwa dni odczułem tego skutki w postaci odcisków (również miałem złe skarpetki) i problemów z podeszwą stopy (rozcięgno podeszwowe). Udałem sie wiec do sklepu sportowego i kupiłem buty przeznaczone do biegania.
bieganieuser
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rano wstałem i było lepiej , mogłem zgiąc noge ale bardzo powoli. i pomagałem rekoma. Ale jak wstałem to mogłem spokojnie chodzic (gorzej po schodach) w ciągu dnia raczej nic sie nie poleprzyło, byłem w pracy ale nogi nie rozchodziłem. Njgorzej było przy wsiadaniu do samochodu( wsadzenie lewej nogi) i w pozycji wciskania sprzegła
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ