Dyskopatia-bóle nóg podczas biegania
-
- Rozgrzewający Się
Biegam od roku , chciałem sie dowiedzieć jak walczyć z moja dolegliwością tzn mam bóle nóg podczas biegu jest to ponoc spowodowane tzw DYSKOPATIĄ jak to mogę leczyć i gdzie się udać mieszkam we Wrocławiu . Proszę o pomoc!!!!!!!!
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pewnie - bieganie jest dobre na wszystko.thomekh pisze:BzduraWala pisze:Przykro mi to mówić, ale bieganie przy Twoim schorzeniu jest niewskazane.

Podczas biegania wciąż działają siły na krążki międzykręgowe. Jeżeli jeden z nich ma już delikatną przepuklinę - a ból w nogach świadczy o tym, że przepuklina jest i uciska na to co dookoła - to bieganie tylko będzie pogarszać sprawę. Chyba, że będziemy mieli sprawę z sytuacją idealną (a takie się nie zdarzają) - biegacz biega od czsu do czasu, zawsze mocno amatorsko, zawsze po miękkim podłożu (dróżki leśne np.) i zawsze w świetnym, drogim, dobrze amortyzującym obuwiu.
Ale ok. Miej swój "paramedyczny" punkt widzenia.
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam dyskopatię z której powstała rwa. Biegam i dobrze się czuję. Ponad rok bez kontuzji i urazu. No ale wmawiaj dalej, że nie można biegać.
Jeżeli ma stwierdzoną dyskopatię i ból promienieje w dół do stopy to to się właśnie nazywa rwa kulszona czyli ucisk na nerwy.
Autorze poczytaj o naturalnym bieganiu. Pomaga na wszystkie dolegliwości związane z bieganiem.
Jeżeli ma stwierdzoną dyskopatię i ból promienieje w dół do stopy to to się właśnie nazywa rwa kulszona czyli ucisk na nerwy.
Autorze poczytaj o naturalnym bieganiu. Pomaga na wszystkie dolegliwości związane z bieganiem.
-
- Dyskutant
Ok, rozumiem. Działania wywierane przez kręgosłup -według ortopedów - przy tym schorzeniu odkładają się latami. Także gorzej może nie jest teraz, ale może być za lat X.
no offence, pozdrawiam
no offence, pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie będzie gorzej, ponieważ trzeba pamiętać o wykonywaniu ćwiczeń pozwalających na prawie całkowitą ulgę.Wala pisze:Ok, rozumiem. Działania wywierane przez kręgosłup -według ortopedów - przy tym schorzeniu odkładają się latami. Także gorzej może nie jest teraz, ale może być za lat X.
no offence, pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Koledzy podpinam się pod wątek.
Też mam stwierdzoną dyskopatię lędźwiową i lekarze kierowali mnie na operację. Nie daję się kroić i staram się zrobić coś dobrego ze swoim kręgosłupem
Od około miesiąca biegam 4 razy w tygodniu (obecnie muszę zrobić przerwę ze względu na bóle kostek i kolan) i mam pytanie do ludzi z dyskopatią. Co robicie, żeby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia, jakie ćwiczenia wykonujecie i czy naprawdę bieganie nie spowoduje poważniejszych kontuzji.
Też mam stwierdzoną dyskopatię lędźwiową i lekarze kierowali mnie na operację. Nie daję się kroić i staram się zrobić coś dobrego ze swoim kręgosłupem

Od około miesiąca biegam 4 razy w tygodniu (obecnie muszę zrobić przerwę ze względu na bóle kostek i kolan) i mam pytanie do ludzi z dyskopatią. Co robicie, żeby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia, jakie ćwiczenia wykonujecie i czy naprawdę bieganie nie spowoduje poważniejszych kontuzji.