Czy ktoś mógłby rzucić okiem?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam forumowiczów, mam nadzieję, że ktoś poświęci chwilkę mojemu problemowi.
Jakiś rok temu zacząłem trochę intensywniej trenować (biegałem krótkie dystanse, trenowałem boks - dużo skakanki i ruchu czego konsekwencjami były strasznie spuchnięte i później obolałe mięśnie podudzia. Trenowałem w jednych butach raczej nie przeznaczonych do tego a dokładnie w butach do koszykówki(?) adidas meridian. Po dwóch miesiącach ruchu dorwało mnie shin splint na lewym piszczelu - miesiąc odpoczynku, masowania, okładania lodem. Gdy ból ustąpił wróciłem do sportu i wszystko zaczęło się od nowa - obolałe łydki i przednie mięśnie podudzia już po pierwszym treningu. Nadal rozciągałem, masowałem a raczej ugniatałem bo tylko to przynosiło jakąś ulgę. Shin splint wróciło po jakimś miesiącu i musiałem zrezygnować z boksu. Obecnie to już prawie pół roku przerwy od większego wysiłku i jedyny ból jaki mi dokucza to ból mięśnia podudzia TYLKO lewej nogi mieszczącego się po wewnętrznej części piszczela tak między kością a mięśniem brzuchatym łydki. Po przejściu na przykład dwóch kilometrów (w tamtych starych butach) czuć jakby ten mięsień był czymś uciskany albo coś uciskał nie wiem jakąś żyłę albo nerwy. Rozmasowanie pomaga, ale na krótką metę.
Zapomniałem dodać - w obydwu nogach boli mnie pięta od spodu podczas stania i chodzenia.

Bardzo chciałbym wrócić do sportu i wiem, że zmiana butów jest konieczna. O pomoc w wyborze poprosiłem w innym dziale :) ale proszę was o ewentualne sugestie z tymi kontuzjami. Gdzie szukać pomocy? Co mam dalej robić żeby móc sprawnie biegać?
Zrobiłem kilka zdjęć ukazujących podeszwy owych butów, odciski stóp na papierze, ustawienie stóp na złączonych i rozsuniętych nogach.
Byłbym niesamowicie wdzięczny gdyby ktoś na nie zerknął i powiedział w jakim stanie jest ustawienie stóp, czy nie ma jakichś grubszych problemów. Czy jeszcze jakieś zdjęcie będzie potrzebne?

buty - http://imageshack.us/f/14/butyfp.jpg/
buty 2 - http://imageshack.us/f/695/buty2s.jpg/
odcisk na papierze - http://imageshack.us/f/233/odciskistop.jpg/
nogi oddzielnie - http://imageshack.us/f/819/oddzielniee.jpg/
nogi złączone - http://imageshack.us/f/148/zlaczane.jpg/

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Twoje problemy wydają się poważne, idź do ortopedy sportowego.
Krzysiek
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pojutrze mam wizytę w szpitalu u ortopedy. Tylko właśnie, opiszę mu problem a on mi zaleci odpoczynek jak pozostali dwaj lekarze w przychodni. RTG miałem robione, podobno nie ma uszkodzeń kości. Może to być coś z tymi żyłami? Wtedy ortopeda mi za wiele nie pomoże i odeśle do innego specjalisty. O co pytać? O kinesio taping? O jakieś dodatkowe prześwietlenie? USG? Zabiegi fizjoterapeutyczne? Wiem, że już trochę panikuję, ale męczę się z tym ponad pół roku :(
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zleci CI odpoczynek i bardzo dobrze. Jeśli chcesz z takim problemem zacząć biegać to nie szukaj tutaj naszego błogosławieństwa. USG podudzia to podstawa, u mnie podobne objawy to był problem z przyczepem i powięzią, na usg wszystko pięknie było widać.
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powiedział, że fizjoterapeuta jest niepotrzebny narazie. Dostałem recepte na febrofen, cyclo 3 forte, reparil gel i ketonal gel. Te środki na żylaki to kupie, ale nie wiem czy te pozostałe na moje bolące pięty coś pomogą...
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałeś jakieś badanie (usg)?
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie miałem USG. Miałem wcześniej robione RTG, żeby mieć pewność, że nic nie jest z kością. Chirurg-ortopeda przeglądał dziś z resztą te zdjęcia i też wykluczył uszkodzenia kości. Zbadał mi tę nogę, powbijał palce, kazał ponapinać, wypytał o wszystko i powiedział, że to musi być coś z żyłami i tam leżącym mięśniem i przepisał leki na żylaki itp.
colalight
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam już jakiś czas biorę cyclo 3 fort i febrofen 200 zapisane przez ortopedę. Regularnie masuję, rozciągam i prysznicuję:) nogi i czuć dużą poprawę. Piety juz tak nie bolą jak kiedyś i ból wzdłuż piszczeli prawie całkowicie zniknął. A może to po prostu tylko działanie febrofenu... :(
Jednak widzę, ze to nie koniec problemów. Znalazłem przyczynę shin splint lewej nogi. Po prostu czuję, że lewa noga podczas chodzenia jest jakaś sztywniejsza w biodrze i nie stawiam jej prawidłowo tak jak prawej. Po prostu leci mi bardziej do środka dlatego ta noga jest bardziej przeciążana i stad ciągłe problemy z lewa nogą. Przyciągając kolano lewej nogi do klatki i opuszczając czuje taki przeskoczenie kości w biodrze.
Sprawa jest już raczej trochę poważniejsza i czy jest jakaś nadzieja, że ta noga będzie normalnie funkcjonować? Stawów już sobie raczej nie uformuje od nowa i tak będę "tykał" do końca życia...
Pozdrawiam
kogut007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
Lek zadziałał, efekt przeciwbólowy - niestety nie likwidujący przyczyny Twoich dolegliwości.
To co widzę na zdjęciu:
- obustronna koślawość dolnego stawu skokowego, większa po lewej stronie ( kostka wewnętrzna wyraźniej zaznaczona i uwypuklona do wewnątrz, pięta ustawiona bocznie do osi ścięgna Achillesa )
- nierówny brzeg boczny łukiem wcina się do środka,
- napięte m. strzałkowe ( twoje podudzie jest jakby krótsze po zewnętrznej stronie i właśnie tam przebiega m. strzałkowy długi i krótki),

Twoje odczucia, ze stopa lewa opada do wewnątrz pokrywają się z ustawieniem stopy na podłoży ( stań na jednej nodze - stopa będzie uciekała do wewnątrz ) zamknij dodatkowo oczy - będzie niestabilna jeszcze bardziej.
Pięty pobolewają ciebie ze względu nierównomiernie rozłożonego ciężaru ciała.
Nacisk przypada na piętę i przodostopie ( pytanie : czy odcisk robiłeś na twardym podłożu? )
Pewnie na co dzień wolisz chodzić niż stać w miejscu? Jeśli już musisz stać, przestępujesz z nogi na nogę zmieniając pozycję.
Twój bieg będzie niejednostajny, lewa noga będzie krócej na podłożu niż prawa.
Konsekwencją takiego stanu jest przeciążenie biodra.
Powinieneś skontaktować się z kimś kto skoryguje tobie stopę za pomocą wkładki podtrzymującą kość skokową (supinacyjną).
Nie wiem skąd jesteś.
W wielkopolsce polecam Tobie terapeutę manualnego Dawida Łukaszewicza.
Trochę nasłuchałem się od niego i widzę coraz więcej, dlatego piszę.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ