Potrzebuję Waszej pomocy, zeszły sezon (wiosna-jesień) biegałam w zwykłych butach (jakieś tam adidasy).
W tym roku poczytałam forum, kupiłam buty adidasa typowo do biegania i .......... strasznie rozbolały mnie kolana.
Muszę przeprowadzić test i wrócić do starych butów, a może macie inne sugestie?
Biegam 3-5 razy w tygodniu, ważę 58( niestety) wzrost 165.
dobre buty?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
- Życiówka w maratonie: brak
Zwiększyłaś dystans po zmianie butów?
Nastąpiła zmiana podłoża po zmianie butów?
W jakim wieku jesteś?
Buty są dobrze dobrane do typu stopy?
Jakie te buty?
W jakim wieku jesteś?
Jakie te buty?
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Buty typowo "do biegania" często przeszkadzają w bieganiu 
Możesz spróbować czegoś takiego, pod warunkiem że biegasz tak: klik 1, klik 2.
Wyjaśnienie: standardowe buty do biegania mają dużo grubszą piętę niż śródstopie. To często wymusza lądowanie właśnie na piętę. Gdy lądujesz na pięcie, stopa adaptując się do terenu układa się w przypadkowy sposób, co wywołuje duże momenty sił działające na stawy skokowe, kolanowe, biodrowe. Poza tym efektem badania podobno wykazują, że bieganie w mocno amortyzowanych butach zwiększa działające na nas siły (podczas lądowania w takich butach bardziej usztywniamy kolana "wbijając" stopę w podeszwę buta).

Możesz spróbować czegoś takiego, pod warunkiem że biegasz tak: klik 1, klik 2.
Wyjaśnienie: standardowe buty do biegania mają dużo grubszą piętę niż śródstopie. To często wymusza lądowanie właśnie na piętę. Gdy lądujesz na pięcie, stopa adaptując się do terenu układa się w przypadkowy sposób, co wywołuje duże momenty sił działające na stawy skokowe, kolanowe, biodrowe. Poza tym efektem badania podobno wykazują, że bieganie w mocno amortyzowanych butach zwiększa działające na nas siły (podczas lądowania w takich butach bardziej usztywniamy kolana "wbijając" stopę w podeszwę buta).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Zwiększyłaś dystans po zmianie butów?
W jakim wieku jesteś?
jakie te buty?
1. nie, ale zwiększyłam tempo
2.nie
3. 38
4. nie wiem
5. adidas for running ( 150 zł)
A i staram się lądować na śródstopiu, ale jest to łatwe przy truchcie, a szybciej się już tak nie da.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
Co prawda to prawda, że lądując na pięcie bardziej obciążasz stawy kolanowe i biodrowe, ale dla początkujących bieganie ze śródstopia jest bardzo trudne.
Uwierz mi, da się biegać ze śródstopia.
Przebiegnij odcinek 100m dość żwawo. Jak pobiegniesz? Przypuszczam, że ze śródstopia, choć widuję przypadki na pięcie.
Jeżeli nagle spróbujesz biegać ze śródstopia to na następny dzień możesz mieć duże problemy z wchodzeniem po schodach. Wprowadzaj takie bieganie powoli, ma na pewno dużo zalet, min. lepsza amortyzacja(bo nic nie zastąpi stopy) albo szybsze przetaczanie stopy, co wpływa na szybkość. Jednocześnie łatwiej się nabawić kontuzji, ale to już przy szybkim bieganiu. Mimo wszystko polecam bieganie ze śródstopia. Spróbuj wplatać w normalne bieganie.
Ważne, żeby stopa podczas biegania ze śródstopia(kiedy zetknie się z podłożem) nie poruszała się jeszcze do przodu i szurała, ale musi upadać od góry i ruch do tyłu. Coś w stylu: Siedzisz sobie teraz, wyprostujesz nogę, opuścisz, dotkniesz podłoża i podciągniesz pod siebie.
Rozgrzewasz stawy kolanowe przed bieganiem?
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to możesz na priv pisać:)
Szerokości:)
Uwierz mi, da się biegać ze śródstopia.
Przebiegnij odcinek 100m dość żwawo. Jak pobiegniesz? Przypuszczam, że ze śródstopia, choć widuję przypadki na pięcie.
Jeżeli nagle spróbujesz biegać ze śródstopia to na następny dzień możesz mieć duże problemy z wchodzeniem po schodach. Wprowadzaj takie bieganie powoli, ma na pewno dużo zalet, min. lepsza amortyzacja(bo nic nie zastąpi stopy) albo szybsze przetaczanie stopy, co wpływa na szybkość. Jednocześnie łatwiej się nabawić kontuzji, ale to już przy szybkim bieganiu. Mimo wszystko polecam bieganie ze śródstopia. Spróbuj wplatać w normalne bieganie.
Ważne, żeby stopa podczas biegania ze śródstopia(kiedy zetknie się z podłożem) nie poruszała się jeszcze do przodu i szurała, ale musi upadać od góry i ruch do tyłu. Coś w stylu: Siedzisz sobie teraz, wyprostujesz nogę, opuścisz, dotkniesz podłoża i podciągniesz pod siebie.
Rozgrzewasz stawy kolanowe przed bieganiem?
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to możesz na priv pisać:)
Szerokości:)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ