martwica jałowa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:martwica jałowa - zgrubienie pod rzepką
mam to od 15lat, wyskoczyło podczas gry w piłkę w okresie dojrzewania

Biegam regularnie od roku, od jakiś kilku dni zgrubienie jakby bardziej zaczęło mnie boleć. Mam już skierowanie na zabiegi od połowy czerwca (10x punktowe krio, PM, laser). Czy w okresie tych 2tygodni zabiegów wskazane byłoby całkowite zrezygnowanie z biegania? Czym grozi bieganie z takim czymś? Dodam że przez najbliższe 1,5 m-ca (do zabiegów) mam już zaplanowane mocne starty ..
Teraz już nie mówi się o tym martwica jałowa. To choroba osgood-Schlattera. rzeczywiście popularna w wieku dojrzewania. Niestety przepisane zabiegi nie pomogą, albo pomogą chwilowo. Zwłaszcza pole magnetyczne to nie wiem na co. Najważniejsze byłyby zabiegi manualne polegające na rozluźnieniu m. czworogłowego i więzadła rzepki a także całej powięzi. pomocne jest tu także robienie tapingu-specjalnego tapingu, ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne. Warto byłoby zrobić USG. Czasami zabiegiem rozwiązującym problem jest artroskopia i oczyszczenie tego miejsca.
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
PKO
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli mogę się podłączyć.

W podstawówce przechodziłem powyższe. teraz jestem po 30 i czasem mnie ta guzowatość pod kolanem w obu nogach pobolewa podczas biegu. To normalne?Pozostałość, czy jakaś tendencja związana z odwapnienieniem (nie używam w ogóle produktów mlecznych, ze względu na nietolerancję laktozy). Czy to może w ogóle nie ma prawa mieć związku ze schorzeniem sprzed wielu lat? Zdarzają się w waszej praktyce problemy z tym miejscem u osób dorosłych?
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

z odżywianiem to nie ma nic wspólnego, ale w dorosłym życiu może przeszkadzać. Ta powiększona guzowatość powoduje, że więzadło zupełnie inaczej się"układa". Proponuję rehabilitację i pamiętanie o ćwiczeniach rozciągających. Jeśli nie pomoże artroskopia daje dużą poprawę
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy ktoś zna te plastry?
http://www.medi-taping.pl/plastry_medi.htm

chodzę na zabiegi od środy, w kolejności PM-laser-krio ... pierwsze pół godziny po krio czuję się jakbym miał nowe kolano, a po pewnym czasie odczuwam chyba opóźnione działanie lasera, takie promieniujące ciepło od zgrubienia we wszystkich kierunkach i to niezależnie od ułożenia nogi (wyprostowana/zgięta)

ostatnie bieganie miałem 11.06
zabiegi: 15, 16, 17 ..... 20, 21, 22 ......... 27, 28, 29, 30
myślę żeby do 22 chodzić na wszystko, dalej jeszcze dzień przerwy i od 24 wznawiam bieganie, oczywiście stopniowo i powoli się rozkręcając (12dni roztrenowania chyba styknie)
27-30.06 to już na samo krio pochodzę, bo przy bieganiu laser słyszałem że nie jest wskazany
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ