Skręcenie kostki.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mój problem jest następujący: dzisiaj rano podczas treningu piłki nożnej kolega spóźnił się ze wślizgiem. Moja kostka została wygięta (tak, jakbym źle stanął podczas biegu). Nie słyszałem żadnego chrupnięcia lecz musiało ono nastąpić, skoro teraz mam taki obrzęk. 10 minut po tym nic nie czułem (adrenalina), lecz już nie grałem, bo wiedziałem, że jest źle. Poszedłem pod prysznic, wyszedłem z szatni i myślałem, że oszaleję. Nie potrafiłem chodzić, ale jakoś sobie poradziłem. Teraz mamy wieczór, kostkę leczę sposobami domowymi, tj. wata, gaza nasączona octem z ciepłą wodą + bandaż (trzymam go niecałą godzinę). Bólu nie odczuwam przy siedzeniu, lecz przy np. wstaniu z miejsca jest dość duży. I tu pojawia się problem, czy jest szansa, że jest to tylko lekkie zwichnięcie, skręcenie kostki? Kolega wszedł wyprostowaną nogą i na początku myślałem, że urwał mi nogę.. potem tak jak wcześniej mówiłem nic nie czułem przez 30minut. Nie chcę z tego powodu iść do lekarza (praca, życie towarzyskie). Wiem, że nie można tego lekceważyć ale chciałbym mieć jakąś podporę, mianowicie czy może grozić mi coś gorszego niż tylko zwykłe skręcenie? Posiadam jeszcze żel schładzający "fastlug", ponoć dobry, lecz nie wiem czy go używać? Prosiłbym o rady. Z góry dzięki.
-
- Rozgrzewający Się
Trzy tygodnie temu skręciłem kostkę na treningu: jakoś mi się tak wygięła. Od razu przerwałem trening z powodu bólu, mogłem jednak dojść do domu (czyli podobnie jak u Ciebie, nie czułem bólu przez ok. 30min). Jak już wróciłem, to po ściągnięciu butów nie mogłem na tej nodze stanąć. Obrzęk był dosyć duży, nie bolało przy siedzeniu, zdecydowałem się jednak pojechać do szpitala. Jako że na prześwietleniu kostki nic nie wyszło, lekarz zdiagnozował mój uraz jako skręcenie stawu skokowego z naderwaniem. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Radziłbym jednak zrobić przynajmniej prześwietlenie, żeby się upewnić co do rodzaju kontuzji. W domu siedząc trzymaj nogę w górze, smaruj maścią Lioton 1000 (ściąga opuchliznę), obkładaj czymś co ściąga obrzęk (np. białko jaja kurzego - moczysz w tym watę i przykładasz na obrzęk). A gdy puchlizna już zniknie, możesz smarować maścią z wyciągiem z żywokostu (np. Urazoterapia). Najważniejszy jest oczywiście czas, w moim przypadku właśnie po trzech tygodniach wróciłem do treningów. Staraj się też nie obciążać kontuzjowanej nogi. Życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia. 

-
- Rozgrzewający Się
Staram się nie obciążać, ale nie da się siedzieć bądź leżeć cały dzień w domu nie poruszając się w ogóle. Boje się, że może to być skręcenie stopnia III-go. Oby nie.
btw. zrobiłem kilka okładów, i obrzęk na stopie tak jakby.. wzrósł.. naprawdę nieciekawie to wygląda.
btw. zrobiłem kilka okładów, i obrzęk na stopie tak jakby.. wzrósł.. naprawdę nieciekawie to wygląda.
-
- Rozgrzewający Się
Witam. Nie jestem biegaczem lecz rowerzystą i mam podobne pytanie związane z kostką. Wczoraj kiedy wybrałem sie przejechac to w którymś momencie jazdy podparłem sie nogą , rozpoznalem juz po bólu że jest to skręcenie i w związku z tym mam pytanie , czy mam się czegoś obawiać że nie wróce do zdrowia pózniej gdyż jest to moje 3 skręcenie tej samej kostki . Boje sie ze to się moze powtarzać , co stosować po leczeniu bo noge mam juz w gipsie (2 raz) . Proszę o jakies porady !!! 

-
- Stary Wyga
Poszukaj moich wpisow na tym forum.
W wielu z nich przejawial sie temat jak rehabiliowac i wzmacniac profilaktycznie kostki i stopy
Tu masz spore kompedium wiedzy
http://www.sportsinjuryclinic.net/cyber ... sprain.htm
W wielu z nich przejawial sie temat jak rehabiliowac i wzmacniac profilaktycznie kostki i stopy
Tu masz spore kompedium wiedzy
http://www.sportsinjuryclinic.net/cyber ... sprain.htm