Zbyt częsta kolka u początkujacego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
CiasteczkowyPotwór
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Jestem początkującym biegaczem i truchtam sobie od około 1,5 miesiąca ale ostatnimi czasy łapie mnie nad wyraz często kolka i nie bardzo wiem czym jest spowodowana. W zeszłym roku biegałem jakieś 3 miechy i nawet przebiegałem po 10km bez większych problemów.Natomiast od jakiegoś tygodnia mam systematyczną kolkę. Wyeliminowałem praktycznie wszystkie znane mi przyczyny więc gdyby ktoś miał jakiś pomysł to proszę o pomoc.Oto podstawowe dane:
Waga~120kg
Wzrost:195cm
Nic nie dał powrót do poprzednio spożywanych produktów.Nie ma też na kolkę wpływu tempo biegu ani długość kroków. Problemem nie jest rytm oddechu bo mam troszkę doświadczenia więc biegam jak z metronomem. Kolka zaczyna się po przebiegnięciu ok 300-400m.Obecne tempo biegu wynosi 10min/km(Wcześniej było lepiej ale nie potrafię podać wyniku bo nie używałem zegarka)Dystans:5km Ostatni dystans przed kolką: 7.5km

Z góry dziękuję za pomoc
PKO
Awatar użytkownika
garenge
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: Jeszcze nie bieglem

Nieprzeczytany post

Ile ważyłeś rok temu?

Mnie kolka łapie po słodkich napojach, ogólnie po cukrach.
CiasteczkowyPotwór
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Waga mniej więcej ta sama.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

na pocieszenie napisze, ze to przechodzi, jest coraz lagodniejsza i coraz czesciej wogole sie nie pojawia.
Mi pomaga wciaganie brzucha.
Awatar użytkownika
garenge
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: Jeszcze nie bieglem

Nieprzeczytany post

Wcześniej rzadko łapałem kolki, ale jak zacząłem biegać na wyższym tętnie to niestety. I to nawet przy biodrze, tak jakby staw biodrowy bolał.
Ja po prostu biorę paluchy i przyciskam to miejsce biegnąc dalej. Po 2-3 minutach takiego biegu przestaje, lecz nie dziś. Musiałem stanąć i przejść 1 minutę.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słabe mięśnie brzucha często to jest przyczyna kolki także nie prawidłowy oddech może być przyczyna ale stawiam na mięśnie brzucha zacznij je wzmacniać Staraj sie 3 h przed treningiem nic nie jeść jesteś bardzo ciężki 120 kg przy 195 to stanowczo Za dużo
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Znam stary dobry sposob na kolke.
Kiedy zlapie nas kolka odpowiednio zwalniamy i na przemian "zagarniamy" raz jedna raz druga reką tak jakbysmy chcieli cos podniesc z ziemi.
Zagarniamy w kierunku "do tylu" wyciagajac reke obszernie daleko w gore/do tylu a nastepnie muskamy palcami delikatnie podloze/nad podlozem.
Jest to takie zmodyfikowane krazenie ramion do tylu z ugieciem tulowia na bok i zaakcentowaniem "podniesienia" czegos z podloza. Reka porusza sie podobnie jak w plywaniu na grzbiecie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ