plan 10-tyg i ból na połączeniu stopy z resztą nogi :)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Drevnykocur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,
po dłuuugim czasie nic nie robienia zebrałem się z kanapy i rozpocząłem plan 10 tyg. Jako że ważę jakieś 95kg przy 187cm to początki łatwe nie były ale sprawiały przyjemność z każdym treningiem aż do teraz. Tzn. ostatnie treningi (6-7 tydzień) odczuwam ból w miejscu połączenia stopy z resztą nogi -nie wiem jak się to miejsce nazywa inaczej ale z przodu nogi na wysokości kostki (nie jest to ból kostek). Ból jest jak by to określić połączeniem bólu ze zmęczenia z bólem z zakwasów i sprawia że bieganie nie jest już takie przyjemne a wręcz odliczam minuty do końca treningu ale chcę trzymać się planu więc nie rezygnuję. Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?
Może powinienem zrobić przerwę tygodniową i zobaczyć co wtedy (ale nie chcę przerywać planu 10-tyg)? smaruję jakimiś świństwami przeciwzapalnymi po treningu które pomagają na krótko. staram się trzymać rozgrzewki (skib, prosta i klaps -ale taki delikatny :usmiech: biegam z tempem ok. 7-7,30 min/km więc nie jest to szaleńczy bieg.
Jakieś pomysły?

pozdrawiam
PKO
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Spojrz na ten watek bardzo podobny do twojej sytuacji
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=22948
Wylacz cwiczenia - PROSTA
bo (...)Jeżeli czujesz, że twoja sprawność nie pozwala na swobodne wykonanie któregoś ćwiczenia - lepiej zastąp je innym lub zrób "na pół gwizdka". Dotyczy to szczególnie skipu A, który dla niektórych mało zaawansowanych biegaczy może okazać się zbyt wymagający.(...)
Sa one dynamiczne i obciazajace stawy itp.
Cw PROSTA sa dobre na dogrzanie np. po 2-3 km truchtu przed glownym akcentem treningowym.
Teraz wystarczy zrobic w domu SKiB
Pozniej 10 minut marszu + ewentualnie delikatnie KLAPS
Pozniej glowna czesc treningu czyli plan PUMY
Na koniec 5 minut marszu i rozciaganie w domu.
W obecnej sytuacji powtorz tydzien planu lub cofnij sie o jeden a najlepiej zrob sobie tydzien przerwy.
Zakladam ze na razie to tyko pewien dyskomfort a nie znaczny bol
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ