Witam,
Mam 16lat i przygotowuję sie według plany 50min Pana Bartoszaka.
Podczas krótkich interwałów co jakiś czas zdarza mi się zapowietrzyć i musi minąć 100-200m zwolnionego biegu aby brak powietrza ustał.
Od małego chorowałem na astmę, brałem Oxis+pulmicort, jednak 3lata temu odstawilem wszystkie leki oprócz tabletek Aerius które biorę gdy łapie mnie alergiczny katar.
Czy te chwilowe braki powietrza mogą być spowodowane przez astmę? Przez te 3 lata nie uprawiałem żadnego sportu i może dlatego nie zauważałem problemu "zapowietrzania.
Czy leki wziewne mają jakiś polepszający wpływ na wyniki?
Powrót astmy?
- janior
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53:45
- Życiówka w maratonie: brak
Najlepiej będzie jak pójdziesz z tym do lekarza, ale faktycznie może to być nawrót astmy.
Ja miałem tak samo, w dzieciństwie ostra alergia i astma, potem w okresie dojrzewania mi przeszło na parę lat,
by w wieku ok. 25 powróciło. Wziewki pomagają, ja przynajmniej mogę biegać i duszności nie mam, ale
zdecydowanie polecam udać się do dobrego lekarza.
pozdrawiam
Ja miałem tak samo, w dzieciństwie ostra alergia i astma, potem w okresie dojrzewania mi przeszło na parę lat,
by w wieku ok. 25 powróciło. Wziewki pomagają, ja przynajmniej mogę biegać i duszności nie mam, ale
zdecydowanie polecam udać się do dobrego lekarza.
pozdrawiam
- janior
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53:45
Tak, wziewki bardzo mi pomagają, ale to jest indywidualna sprawa każdego pacjenta jakie. Doktorek Ci pomoże, można bez problemu
uprawiać ten sport mając astmę. Zdrówka życzę i do zobaczenia na trasach
ps. zobacz jak teraz Marit leje naszą Justysię w Oslo a to przecież astmatyczka
uprawiać ten sport mając astmę. Zdrówka życzę i do zobaczenia na trasach

ps. zobacz jak teraz Marit leje naszą Justysię w Oslo a to przecież astmatyczka

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Lekarze w obecnym czasie bardzo źle podchodzą do leczenia nadreaktywności, objawów astmatycznych, czy samej astmy, wszystko wsadzają do jednego wora i przepisują mimetyki lub sterydy wywołując jeszcze większe szkody. Jak już to do dobrego pulmonologa który zajmuje się także innymi sposobami leczenia tych chorób. W niektórych przypadkach wystarczy odrobaczyć, zmienić dietę, przejść odpowiednią kurację homeopatyczną, alternatywną, lub przyjmować leki, założę się że nawet odpowiednie odtrucie będzie działało jeżeli od tego zależą objawy a powodów jest mnóstwo 
pozdro

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"